kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Talat- Hristofyas görüşmesi

Giriş Saati : 18.09.2008 11:24
Güncelleme : 18.09.2008 23:58
Yeni Haber
Kıbrıs sorununa kalıcı çözüm bulunması hedefiyle başlayan kapsamlı müzakerelere bugün "yönetim ve güç paylaşımı" konusuyla devam ediliyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas saat 10.00'da ara bölgedeki Lefkoşa Uluslararası Havaalanı'nda kapsamlı müzakereler için tahsis edilen binada yeniden bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Talat, görüşme için makam aracıyla saat 09.45'te Cumhurbaşkanlığı'ndan ayrıldı.

Müzakerelere ev sahipliği yapan BM'yi, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs'taki Özel Temsilcisi Taye-Brook Zerihoun temsil ediyor. Görüşmede Cumhurbaşkanı Talat'a BM ve AB'yle Müzakerelerden Sorumlu Temsilcisi Özdil Nami, Dışişleri Bakanlığı Birinci Sekreteri Mehmet Dana, Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Reşat Çağlar, Hukukçu Tufan Erhürman ve Uluslararası Hukuk Uzmanı Kudret Özersay eşlik ediyor.

Görüşmelere 3 Eylül'de yöntemi görüşerek başlayan liderler, kapsamlı müzakerelere 11 Eylül'de "yönetim ve güç paylaşımı" konusuyla başlamıştı. Bu konunun tamamlanmasının ardından "mülkiyet" konusuna geçilmesi bekleniyor.

Geçmiş görüşmeleri basın izlerken, bugünkü görüşme basına kapalı gerçekleşiyor.

BM'den yapılan açıklamada, taraflardan talep gelmesi halinde görüşmeden sonra açıklama yapılacağı belirtilmişti. Cumhurbaşkanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, BM görüşmenin ardından açıklama yapacak.

TALAT-HRİSTOFYAS GÖRÜŞMESİ SONA ERDİ

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, Kıbrıs sorununa kalıcı çözüm bulunması amacıyla 11 Eylülde başlayan kapsamlı müzakereler çerçevesinde bugün yaptığı ikinci görüşme sona erdi.

Lefkoşa ara bölgede bulunan, BM kontrolündeki Uluslararası Havaalanı yakınında kapsamlı müzakereler için tahsis edilen binada yapılan ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye-Brook Zerihoun ile liderlerin heyetlerininde katıldığı görüşme 5 saat sürdü.

BM'nin görüşmeyle ilgili açıklama yapması bekleniyor.

HRİSTOFYAS'IN AÇIKLAMASI

Bu arada Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas, KKTC Cumhurbaşkanı Talat'ın, "görüşme salonunda başka dışarıda başka konuştuğunu" iddia ederek, "Ortak dil bulmazsak değil yılsonuna, hiçbir zaman çözüm bulunmayacak" dedi.

Rum radyosunun haberine göre, Hristofyas, Talat'la görüşmeye gitmek üzere Rum başkanlık köşkünden ayrılırken açıklama yaptı.

"Yönetim ve güç paylaşımı" başlığının görüşülmesinin bugün tamamlanıp tamamlanmayacağına dair soru üzerine Hristofyas, "Anlaşırsak tamamlanacak, anlaşmazsak tamamlanmayacak" diye konuştu.

"Yönetim" başlığının çok fazla alt başlığı bulunduğunu söyleyen ve "Şu anda yalnız merkezi hükümetin yetkilerini konuşuyoruz" diyen Hristofyas, "Daha konuşulacak, yasama yetkisi, yargı yetkisi, anlaşmazlıkların çözülmesi mekanizması ve diğer pek çok konu bulunduğunu ve bunların zaman alabileceğini" ifade etti.

Hristofyas, Cumhurbaşkanı Talat'ın, "Merkezi hükümetin bu konularını görüştüğümüze göre federasyonlara ilişkin diğer şeyleri görüşmemize gerek yok, çünkü yetkilerden kalanlar federal devletlere gidecek" yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine de Talat'ın, "içeride başka, dışarıda başka şeyler söylediğini" iddia etti ve "İçeride taahhüt ettiklerine sonuna kadar sadık kalacağını umarım" dedi.

Hristofyas, "Ortak dil bulmamaları halinde, değil Talat'ın istediği gibi yılsonuna, hiçbir zaman çözüm bulunmayacağını" söyledi. Hristofyas, "Arzu edilen de bu değildir. Arzu edilen, detaylara girip sorunu çözebilmemiz için Kıbrıs sorununun temel çözüm ilkeleri üzerinde karşılıklı anlayıştır" diye konuştu.

AJANSLAR