kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ladin'e destek azalıyor

Giriş Saati : 18.09.2008 13:41
Güncelleme : 18.09.2008 23:58
Yeni Haber
Tanınmış ABD'li araştırma kuruluşu Pew Center tarafından gerçekleştirilen son anket, Usame bin Ladin konusunda olumlu düşünen Türklerin oranının yüzde 3'e gerilediğini ortaya koydu. Türklerin çok büyük bir bölümü de, Hizbullah konusunda olumsuz düşünüyor.

Türkiye'de çok az kişi, Usame Bin Ladin konusunda olumlu düşünüyor. Tanınmış ABD'li araştırma kuruluşu Pew Center tarafından gerçekleştirilen son anket, Usame Bin Ladin'e ilişkin olumlu görüşleri olan Türklerin oranının yüzde 3'e indiğini ortaya koydu.

Pew Center tarafından yayınlanan son bir araştırma, Avrupa'daki Müslüman ve Yahudilere ilişkin olumsuz görüşlerin arttığını gösterirken aralarında Türkiye ve Pakistan da bulunduğu bazı Müslüman ülkelerinde teröre olan desteğin azaldığını da gösterdi.

Mart-Nisan döneminde sekizi Müslüman toplam 24 ülkede gerçekleştirilen araştırmaya göre, 2003 yılında yüzde 15 olan, Türkiye'de Usame bir Ladin'e ilişkin olumlu görüşleri olanların oranı, yüzde 3'e düştü. Ancak bu oran, bazı Müslüman ülkelerinde çok yüksek olmayı sürdürüyor. Nijerya'da halkın yüzde 58'i, Pakistan'da yüzde 34'ü bin Ladin'e güvenmeyi sürdürüyor.

Müslümanların çoğunun da radikal İslam'ın yükselişi konusunda kaygılı olmaya devam ederken birçok Müslüman'ın da artan Sünni-Şii gerginliklerinden endişe duyduğu belirlendi. Bu arada, bazı Müslüman ülkelerinde halkın önemli bir bölümü, köktendinciler ile ülkede reform yapmak isteyenler arasında bir ihtilaf olduğuna inanıyor. Pew'ye göre "Özellikle Türkiye'de büyük ve artan bir çoğunluk, böyle bir ihtilaf görüyor ancak bu görüş Lübnan, Tanzanya, Endonezya ve Pakistan'da da yaygın."

TÜRKİYE'DE YAHUDİLER KONUSUNDA OLUMLU DÜŞÜNENLER AZ

Pew araştırması sonucunda Yahudilere ilişkin olumlu görüşleri olan Türklerin oranının tek haneli olduğu da anlaşıldı. Bu arada, Türkiye, Lübnan ve Mısır'da Hamas konusunda daha çok olumsuz görüşler bulunuyor. Türkiye'de ankete katılanların çok büyük bir bölümünün, Hizbullah'a ilişkin olumsuz düşündüğü de ortaya çıktı.

Araştırmanın diğer ilginç bir sonucunu da Türklerin, tüm Müslüman ülkelerde olumlu değerlendirilen Suudi Arabistan'a ilgili yaklaşımı oluşturuyor. Türklerin sadece 36'sı, Suudi Arabistan konusunda olumlu düşünüyor. Olumsuz görüşleri olanların oranı ise, yüzde 43'ünü buluyor.

(ANKA)