kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Karadeniz'in güvenlik teminatı"

Giriş Saati : 18.09.2008 15:06
Güncelleme : 18.09.2008 23:58
Yeni Haber
Moskova'da görevlerine yeni başlayan Türkiye ile birlikte 12 ülkenin Büyükelçilerinin güven mektuplarını kabul eden Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Türkiye-Rusya ilişkilerinin Kafkaslar ve Karadeniz'in güvenliğine katkı sağladığını söyledi. Kremlin Aleksandrovskiy Salonunda Büyükelçileri kabul eden Medvedev, "Son yıllarda Rusya-Türkiye ilişkilerinin gelişimi için önemli adımlar atıldı. Ekonomik, siyasi ve insani alanda ortaya konan çalışmalar Rusya-Türkiye ilişkilerinin 'çok boyutlu ortaklık' seviyesine taşıdı. Bu da Kafkaslar ve Karadeniz'in güvenliği açısından önemli bir faktör oluşturuyor." dedi.

MEDVEDEV'DEN YENİ GÜVENLİK ANLAŞMASI ÇAĞRISI

Medvedev, NATO ve AB'nin de üye olabileceği yeni Avrupa Güvenlik Anlaşması'nın bir an önce imzalanması gerektiğini söyledi. Rusya lideri Kafkaslarda son günlerde yaşanan olayların yeni güvenlik anlaşmasının beklemeye tahammülü olmadığını ortaya koyduğunu ifade etti. Medvedev Haziran ayında Almanya'ya gerçekleştirdiği ziyarette NATO ülkelerinin, AB'nin ve Rusya'nın eşit şartlarda dahil olacakları yeni bir kuzey yarım küre güvenlik anlaşması önermişti.
Rusya'nın küresel istikrar, gelişmenin devamı ve verimli uluslararası ortaklık oluşturulması için işbirliğine hazır olduklarını kaydeden Rusya lideri, "Adil ve demokratik bir dünya düzenin kurulması ortak çalışmaya bağlı. Rusya ile çatışmaya gerek yok. Biz önerilere ve diyaloga açığız. Bu eşit şartlarda ve karşılıklı çıkarları gözeterek olmalı." dedi.
Gürcistan'ın Güney Osetya'ya gerçekleştirdiği saldırganlığın dünya kamuoyu için çağrı niteliğinde olduğuna değinen Medvedev, iki bölgenin uluslararası sisteme entegrasyonunda destek istedi. Güney Osetya ve Abhazya'nın uluslararası sisteme dâhil edilmesinin politize edilmemesi gerektiğine değinen Madvedev, "Elbette bu kolay olmayacak. Bölge halklarının çıkarları doğrultusunda, gelişmeleri politize etmeden sürdürmemiz gerekiyor." açıklamasında bulundu.

ABD'DEN MALİ KRİZE ÇÖZÜM TALEBİ


Medvedev ABD'nin mali krizi bir an önce çözmesini ümit ettiklerini kaydederek, "Umarım kendileri bu ağırlaşan ve diğer ülkeleri de olumsuz etkileyen mali krizi nasıl çözeceklerini biliyorlardır. Büyüyen kriz diğer ülkeleri de olumsuz etkiliyor." dedi.

CİHAN