kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
13 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, planı önceki gün diğer bakanlar ve sektör temsilcileriyle beraber açıkladı.

"Mango olamadıktan sonra Doğu'ya gitmenin anlamı yok"

HAZAL ATEŞ - ANKARA
13.09.2008
Tekstil Eylem Planı, görüş ayrılıklarına neden oldu. Ankara Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Karakuş, "Bedava arazi verilse ne işe yarar? 10 şirket bir araya gelip Mango, Zara olmalı. Öyle olursa Doğu'ya gidip fabrika kuralım" dedi..
Hükümet'in önceki gün açıkladığı Tekstil Eylem Planı'na sektör temsicilerinden farklı görüşler geldi. Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, moda ve markaya teşvik verilmeden sorunların çözülmesinin beklenmemesi gerektiğini söyledi. TOBB Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Umut Oran, "Kimse İstanbul'a teşvik beklemesin" derken; Sanko Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, maliyetlerin ucuzlayacağını savundu. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD)Başkanı Ahmet Nakkaş ise atılacak adımların netleştirilmesi gerektiğini kaydetti. AGSD Başkanı Karakuş, "Doğu'da bedava arazi verilse ne işe yarayacak? Moda, marka yaratılmadan sektörün sorunu çözülmez. İstanbullu, Ankaralı nasıl gidecek? O treni kaçırdık" diye konuştu. Moda ve markaya teşvik verilmeden sorunların çözülemeyeceğini söyleyen Karakuş, "10 şirket bir araya gelip Mango, Zara olmalı. Öyle olursa Doğu'ya gidip fabrika kuralım. Pazardaki sorun çözülmeli, sonra taşınma olabilir. Hangi babayiğit triko, konfeksiyon fabrikası kuracak göreceğiz" diye konuştu.

TERÖRE ENGEL
Paketin sadece sektörel teşviki değil, bölgesel kalkınmayı da içerdiğini vurgulayan Umut Oran ise sektörün Doğu'ya yönelmesinin İstanbul'un altyapı ve nüfus sorununa çözüm olacağını belirtti. Oran, "Bölgede terör odaklarının hedefi haline gelen vatandaşlar da iş bulabilecek. Anneler, dağdan acı haber beklemek yerine çocuklarının mesaiden eve dönmelerini bekleyecekler. İstanbul artık sanayi yatırımını kaldıramıyor. Kimse İstanbul'a teşvik beklemesin" değerlendirmesinde bulundu. SANKO Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ise, "Batıdaki makinelerin tamamı sökülmese de, bir kısmı Doğu'ya gidecektir. Üretim küçük şehirlere kaymak zorunda. Bu bir başlangıç" diye konuştu. Konukoğlu, "Doğuda şehirler küçük, ulaşım kısa, maliyet ucuz olacaktır. Asgari ücretin de bölgesel olmasını savunduk. Tekstil sektörü için atılan önemli adım, bizlere de umut oldu. Doğu ve Güneydoğu, Mısır gibi olabilir" dedi. TGSD Başkanı Nakkaş da şunları söyledi: "Tekstil bölgesel kalkınmada kilit bir sektör. YTL'nin son 5 yılda yüzde 40 değer kazanması, girdi maliyetlerindeki artışla rekabette yüzde 25 kayıp söz konusu oldu. Kısa vadede atılacak adımların da netleşmesi lazım. Mevcut işletmelerin ayakta kalması adına, SSK ve enerji yükünün hafifletilmesi yüzde 15'lik avantaj sağlayacaktır. Bu noktada izleme ve değerlendirme komitesine büyük iş düşüyor. Komitenin ortaya koyacağı öneri paketlerini Hükümet'in kabul etmesi gerekiyor. Yıl sonuna kadar alınacak yol var." Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Denizli ve Ege Bölgesi'nden hiçbir işletmenin Doğu veya Güneydoğu Anadolu'ya gideceğine inanmadığını söyledi. Özer, "Hükümetin acil eylem planı, kısa vadede bizi memnun etti diyemiyorum; çünkü düşük kur ve yüksek girdi maliyetleri baskı yaratıyor. Öncelikle tekstilcimizi ayakta tutmalıyız. Eğer Doğu'ya taşınması gerekenler varsa, daha sonra taşınabilir" diye konuştu.