kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
13 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Protesto sırasında 18 öğrenci gözaltına alındı.

Erdoğan'a İTÜ'de öğrenci protestosu

Umut TÜTÜNCÜ
13.09.2008
Erdoğan, öğrencilerin alınmadığı salonda üniversitelerde ifade özgürlüğüne vurgu yaparken, dışarıda protesto gösterisinde bulunan öğrencilerden 18'i gözaltına alındı..
İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) 2008-2009 eğitim ve öğretim yılı dün üniversitenin Ayazağa Kampusu'nde düzenlenen törenle başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törende, öğrenciler salona alınmadı. 12 Eylül'ün 28. yılına denk düşen açılış töreninde hükümete karşı protesto gösterisinde bulunan öğrenciler Çevik Kuvvet polisi tarafından gözaltına alındı. Erdoğan, öğrencilerin alınmadığı salonda "sevgili öğrenciler" diye başladığı konuşmasında, üniversitelerin siyasi, devlet ve hükümet müdahalelerden uzak olması gerektiğine vurgu yaptı. Üniversitelerin eleştirel aklın ve özgür düşüncenin evi olması gerektiğini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu: "Fikirlerin en özgür ve demokratik bir biçimde ifade edilebildiği saygı gördüğü bir üniversite ortamında hiç kimse rahatsız olamaz, olmaya da hakkı yoktur. Bütün üniversitelerimizde birbirine saygı çerçevesinde, en aykırı fikirler dahi serbestçe yer bulabilmeli, tartışılabilmelidir. Yeter ki, hakaret içermesin."

BAĞIMSIZ ZİHİNLER
Üniversitelerin tutuculuğu ve hoşgörüsüzlüğü geçmişte gündemde tuttuğuna tanık olunduğunu belirten Erdoğan, şunları söyledi: "Üniversiteler her türlü siyasi müdahaleden, devletin, hükümetin müdahalesinden kesinlikle uzak olmalıdır. Ancak aynı şekilde üniversitede zihinler de bağımsız olmalıdır." İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, öğrencilerin salona alınmayış gerekçesini yer darlığı olarak gösterdi. Bunda bir tuhaflık bulunmadığını söyleyen Prof. Dr. Şahin, "Bu onların açılışı değil. Eğitim yılı zaten pazartesi başlayacak" dedi.