kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
8 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Uras: Maç yeni bir dönemin başlangıcı olmalı

Giriş Saati : 08.09.2008 15:41
Güncelleme : 08.09.2008 20:28
Yeni Haber
ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Türkiye-Ermenistan maçı nedeniyle atılan adımların yeni bir dönemin başlangıcı olması gerektiğini belirterek "İçinde bulunduğumuz konjonktürde ihtiyacımız,komşumuz Ermenistan ile ilişkilerimizi normalleştirmektir" dedi. Uras, Erdoğan-Aydın Doğan tartışmasını ise "Başbakan ne Aydın Doğan'ın ne de Çalık'ın sesi soluğu olmalı. Çalık'ın işlerini takip etmek ülke başbakanının görevi olmamalı" şeklinde değerlendirdi.

Uras Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, milli maç nedeniyle gittiği Erivan'daki izlenimlerini aktardı. Erivan'ın her yerinde çok büyük bir dostluk ve sevgi ile karşılaştıklarını ifade eden Uras, "kültürler ve toplumlararası diyalog ve alışverişin geliştirilmesinde, futbol maçı iyi bir vesile ve başlangıç oldu. Müziği, yemeği, folkloruyla, mimarisiyle, kendimizi memleketimizde hissettik. Nereye gitseniz, Anadolu coğrafyasının kokusunu, özelliklerini görüyorsunuz. Ermenistan'daki insanların barışa, diyaloga özlemi açıkça gözüküyor. Sokaklarda, pazarda, stadda konuştuğumuz herkes karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesinden yana" dedi. Ermenistan'ın Türkiye için herhangi bir ülke olmadığını belirten Uras şunları söyledi:

"Hem kendi içlerindeki hem de Türkiye'deki milliyetçi yaklaşımlara tepkililer. Çözümsüzlük politikalarından medet umanlara, milliyetçilik yarışı yapanlara prim tanınmamasından yanalar. Irkçılığa ve şovenizme karşı ortak bir tutum alınmasında, toplumsal muhalefet örgütleri, sanatçılar ve bilim insanları ile birlikte ortak bir duruşun geliştirilebileceğini düşünüyorlar. Çoğu insan için geçmişten çok geleceğin nasıl şekilleneceği önemli. Maçta hiçbir taşkınlık, holiganizm ve Vandalizmin olmaması bizleri çok umutlandırdı. Havaalanında bizi karşılayan Hrant Dink'in kızı Delal Dink, maçta "babam bugünü görseydi sevinçten çıldırırdı' dedi. En çok Hrant'a teşekkür borçluyuz, bu kapıyı o açtı."

Türkiye-Ermenistan maçı nedeniyle atılan adımların yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu, içinde bulunulan konjonktürde ihtiyacın Ermenistan ile ilişkileri normalleştirmek olduğunu ifade eden Ufuk Uras, "Gerek Türkiye'deki Ermeni yurttaşlarımızla gerekse Ermenistan'la barışa, birbirini anlamaya, iletişim kurmaya yönelik bir hoşgörü ve uzlaşı iklimi yaratmamız gereklidir. Bu nedenle, Ermenistan sınır kapısı açılmalı, bu ülkede yaşayan Ermeni yurttaşlarımızın kendilerini bu ülkenin eşit yurttaşları hissetmelerinin ortamı geliştirilmesi, Ermenistan Parlamentosu ile karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi yönünde hazırlıklar yapılmalı, tarihin özgür bir biçimde tartışılmasını engelleyen kısıtlamalar kaldırılmalı"diye konuştu.

ANKA