kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
8 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Babacan: "Gelecek talep üzerine CHP ve MHP'yle UP'yi görüşmeye hazırız"

Giriş Saati : 08.09.2008 19:22
Güncelleme : 08.09.2008 20:28
Yeni Haber
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, demokrasilerde temel aracın diyalog olduğunu, siyaset anlayışlarında kırgınlık bulunmadığını söyleyerek, gelecek talep üzerine CHP ve MHP ile Ulusal Program taslağını görüşmeye hazır olduklarını bildirdi.

Babacan, Dışişleri Bakanlığı bürokratlarıyla birlikte DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'i ziyaret ederek, Türkiye'nin Ulusal Program taslağını anlattı. DSP Genel Sekreteri Masum Türker, Genel Başkan Yardımcısı Tayyibe Gülek ve İzmir Milletvekili Harun Öztürk'ün de katıldığı görüşme yaklaşık 1 saat 20 dakika sürdü. Sezer ve Babacan görüşmenin ardından açıklama yaptılar. Babacan, Türkiye'nin Ulusal Programı'nın (UP) bu sene Şubat ayında AB'nin Katılım Ortaklığı Belgesi'ni sunmasıyla başlayan bir çalışma olduğunu hatırlattı. UP'de 131 tane yasal düzenleme, 342 tane de ikincil düzenleme bulunduğunu söyleyen Babacan, bu çalışma için önce kurumlar arası çalışıldığını, sonra Bakanlar Kurulu'na sunulduğunu ifade ederek, daha sonra da taslağın tartışma ve istişare sürecine sokulduğunu bildirdi. UP'nin halen taslak olduğunu, görüşmelerinin süreceğini, programın istişareler sonucu nihai şeklini alacağını belirten Babacan, siyasi partilerle görüşmeyi bunun için istediğini söyledi. "CHP ve MHP'nin kendisiyle görüşmeyi reddetmelerine" ilişkin soru üzerine Babacan şunları söyledi:

"Bu kendi takdirleri, ancak demokraside temel araç diyalog, konuşmak. Kaldı ki Ulusal Programı hazırlayan ekibin başındaki kişi olarak, ilk elden bu hazırlıkları anlatmayı çok arzu ederdim doğrusu. Türkiye'nin geleceğini bu kadar yakından ilgilendiren, reform sürecinin omurgası olan, böylesine önemli bir çalışmayı en azından dinlemeleri, kendileri için de faydalı olacak diye düşünüyordum. Ancak kuşkusuz karar kendilerinindir. Umarım ki bu tavır, bir seçim dönemine giriyoruz, 'hükümet önümüze ne getirirse getirsin, biz zaten peşinen reddediyoruz' şeklindeki bir muhalefet anlayışının yansıması değildir."

Babacan herhangi bir kırgınlığı olup olmadığının sorulması üzerine de "Hayır, bizim siyaset anlayışımızda kırgınlık, gücenmek kesinlikle yok. Bizim görevimiz Türkiye için düşündüğümüz hazırlıkları anlatmak. Biz bunu, "bu bizim yapacağımızdır' anlayışıyla sunmayacağız ki. Biz kendi katkılarını almak istiyoruz ve UP'yi geniş bir mutabakatla yürürlüğe sokmak istiyoruz. Ama bu konuda görüşmeyi dahi reddetmek modern demokrasi anlayışına uyan bir yaklaşım değildir. Umarız ki Türkiye'nin daha yüksek demokrasi standartlarını yakalaması, uzlaşı ve diyalog kültürünü daha iyi özümsemesi için bu gelişmeler bir fırsat olur. Dediğim gibi kendilerinden gelecek bir talep üzerine biz her an görüşmeye hazırız. Bizim görevimiz anlatmak ve istişare kapılarını açmaktır" diye konuştu.

DSP Genel Başkanı Sezer de görüşmede, Babacan ve ekibinin UP ile ilgili kapsamlı bilgi sunduğunu söyleyerek, UP'nin içerdiği konuları dosya halinde aldıklarını ve ciddi şekilde inceleyeceklerini kaydetti.

Türkiye'nin önümüzdeki dönemde AB ile ilgili hızlı adımlar atma durumunda olduğunu belirten Sezer, 1999'da Türkiye'nin adaylık statüsü kazandığı Helsinki Zirvesi sırasında DSP'nin iktidarda olduğunu hatırlatarak, Anayasanın 34 maddesinin bu dönemde değiştirildiğini anımsattı.

Sezer, Türkiye'nin AB'ye aday diğer ülkelerle eşit biçimde, ön koşulsuz olarak süreci sürdürmesinin önemine de dikkati çekerek, bu kapsamlı sunuş için Babacan ve ekibine teşekkür etti ve incelemelerinin ardından görüşleri paylaşacaklarını kaydetti.

ANKA