kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
8 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bilgisayar, sürücünün koltuğuna göz dikti

ÖZHAN TEZEL
08.09.2008
Bilim kurgu filmleri gerçek oldu. Bilgisayarlar, otomobilin kontrolünü ele geçirmeye başladı. Kazaları önlemeye çalışan elektronik güvenlik sistemleri, sürücünün koltuğuna göz dikti..
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) rakamlarına göre 1990 yılında bin kişiye düşen motorlu araç sayısı 450 adetti. 2005 yılında bu rakam 600 adedi geçti. Yani yollardaki motorlu araç sayısı son 15 yılda yüzde 30 büyüdü, yeni marka ve modellerle hızla büyümeye de devam ediyor. Her ne kadar daha fazla araç daha fazla trafik ve daha da fazla kaza demek gibi görünse de ölümcül kaza oranı giderek azalıyor. Cevap çok basit; çünkü otolar artık daha güvenli! Yine OECD'nin rakamlarına göre 15 yıllık zaman içerisinde, trafik kazalarındaki kayıp oranı bir milyon adet araçta 425 iken 2005 yılında bu rakam 225'e kadar geriledi. Bir başka ifadeyle ise toplam kayıp sayısı bu tarihler arasında 150 bin kişiden 90 bin kişiye düştü. Otomotiv üreticileri daha da geliştirilen güvenlik sistemleri ve özellikleri ile en güvenli otoyu pazara sürme yarışına devam ediyor. Yasaların gerektirdiği limitlerin dahi üzerinde seyreden teknolojileri yaratmakta geri kalmayan otocular birbiri ardına bu evrimi tüketicilere yansıtıyor. Otomobilleri daha da fazla kazadan uzak tutma yarışında düne kadar hayal edilemeyecek elektronik destek sistemleri bugün satın alınabiliyor. Sıfır kaza için çalışan endüstri, konu güvenlik olduğunda bir yandan acil durumlarda kendi kendine fren yapan otomobili geliştirmek için uğraşırken, bir yandan da sürüş esnasında her türlü elektronik yardım ile sürücülerin konforunu zirveye çıkarmayı hedefliyor. İşte, çok yakın zamanda geleceğin otomobilinde görülecek elektronik güvenlik ve konfor sistemlerden bazıları...

* SÜRÜCÜ DESTEK SİSTEMİ
Mercedes-Benz'in 2009'da en son güvenlik teknolojisini devreye sokması bekleniyor; Sürücü Destek Sistemi yani Attention Assist. Mercedes, bu yeni teknolojiyi yorgun sürücüyü fark etmek ve onu uyarmak üzerine kuruyor. Sürüş stilini ve şartlarını gözlemleyen sistem, direksiyon hareketlerini en önemli veri olarak kullanıyor. Bu sayede sistem aracın öne veya yana doğru ivmelenmesini kontrol ediyor. Yol ve hava koşullarını da dikkate alan Attention Assist, yeni E-Serisi'nde kullanılacak.

* YOLDA DEVRİM SİSTEMİ
Audi tarafından geliştirilen, yol ve devrim kelimelerinin İngilizce birleşimi Travolution Sistemi trafiğin kesintiye uğramadan akışını hedefliyor. Trafik ışıkları ve otomobiller arasında kurulacak iletişimle daha az duraksamayı öngören sistem bu sayede yakıt tüketimini azaltacak. Otomobilin yol bilgisayarına iletişim modülleri ile donatılmış trafik ışıklarından gelen bir sonraki yeşil ışık aralığı, sürücüyü hangi hızda gitmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Uyarıyı dikkate alan sürücü ışıkta beklemeden geçiyor.

* PARK YARDIM VİZYONU
Yarı otomatik 'Park Yardımı Sistemi'ni geçtiğimiz yıl devreye sokan Volkswagen'de hedef sürücüsüz yani tamamen kendi kendine park eden bir oto yaratmak. Park Assist Vision (Park Yardım Vizyonu) adını verdiği bu sistemle VW, dikey parkı otomobilin kendisine yaptıracak. Sürücü sadece otonun dışından bir düğmeye basacak. Araç, son halini alınca motorunu durduracak ve kapılarını kilitleyecek.