kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
5 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Elektrik zammı yargıya gidiyor

Giriş Saati : 05.09.2008 11:41
Güncelleme : 05.09.2008 17:12
Yeni Haber
Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından onaylanan elektrikte yüzde 34'lük fiyat artışı kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için Danıştay'a başvurdu.

ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş yaptığı açıklamada, EPDK'nın, Türkiye Elektrik Ticaret AŞ (TETAŞ)'nin toptan sattığı elektriğe 1 Ekim'den geçerli olmak üzere yüzde 34 zam yapılmasına ilişkin başvurusunu onaylamasına tepki gösterdi. Yüzde 34'lük artışın, tüketicilere yansımasının yüzde 15 oranında gerçekleşeceğine dikkat çeken Göktaş, "Bu yıl içinde elektriğe yüzde 65 zam gelmiş olacak. Böyle bir uygulama dünyanın hiçbir yerinde yok. Tüketici olan bizlere yazık ve günah. Daha öncede benzer davalar açtık. Şimdide bu karardan dönülmesi için Danıştay'a dava açtık. Öncelikle yürütmenin durdurulması, sonrasında işlemin iptali için başvuru yaptık" dedi.

FİYATLAR 2009'DA DAHA DA ARTACAK
Öte yandan, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şube Başkanı Suat Yılmaz, enerjide dışa bağımlılık nedeniyle 2009 yılında daha çok elektrik zammı yaşanabileceğini söyledi. Elektriğe yüzde 34 zam yapılmasının tüketiciye yüzde 10-15 olarak Ekim ayından itibaren yansıyacağını belirten EMO Başkanı Suat Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın karar verdiği otomatik 3 aylık dönemlerde Nisan, Temmuz ve Ekim aylarına yönelik zam kararının gerçekleştirildiğini kaydetti. Toplamda yüzde 60 tüketiciye yansıyan yaklaşık yüzde 42 oranında yeni zamlarla birlikte elektriğe zam yapıldığını hatırlatan Yılmaz, dışa bağımlı enerji kaynaklarından dışa bağımlı olarak sürekli artarak devam edeceğini sürekli dile getirdiklerini vurguladı.

"Doğalgaz, ithal kömüre yapılacak her şey zam olarak yansıyacak" diyen Yılmaz, "Özellikle doğalgazda dışa bağımlılığın arttığı, elektrik enerjisinde yüzde 50 oranında kullanım bulduğu dönemde zamlar kaçınılmaz. Özel sektörün talepleri doğrultusunda şekillendirilen enerji politikaları ile ülkemiz doğalgaza mahkum hale getirildi. Kamu enerji alanından tasfiye edildi. Özel sektörün inisiyatifine bırakıldı. Özel sektör de yapısı gereği kar getiren doğalgaz santrallerine yönelmiş oldu. Bu nedenle enerji fiyatlarını sürekli artırmaktadır. Ucuz ve kesintisiz elektrik kullanılabilmesi için kamunun acilen devreye girmesi lazım. Aksi halde 2009 yılında maliyetler daha da artacağından zam oranları yükselecek. Tüketicinin yüklü miktarda elektrik faturaları ödemesi kaçınılmaz olacak" dedi.

Bütün bunların önüne geçilebilmesi için özelleştirme piyasalaştırma uygulamalarından vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Kamunun tek elden yürüttüğü merkezi enerji politikaları uygulanmalıdır. Yerli yenilenebilir enerji kaynaklarının ön planda tuttuğu yatırımlar buna göre planlanmalı. Doğal enerji kaynakları bizden az olan ülkede dahi görülmeyen enerjide dışa bağımlılığın önüne geçilmelidir. Elektrikte dışa bağımlılık arttığı için zamlar kaçınılmaz. Doğalgaz, ithal kömürde bağımlı olduk, yerli yenilebilir enerji kaynaklarına dönüş yapmalıyız" diye konuştu.

Dağıtım şirketlerinin yüzde 34 oranın kendi maliyetlerine nasıl yansıyacağını Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'ndan (EPDK) gelecek karar doğrultusunda uygulayacağını ifade eden Yılmaz, tüketiciye yansımanın yüzde 20'den fazla dahi olabileceğini, TEDAŞ maliyetlerinin değerlendirilmesinin ardından net oranın belli olacağını kaydetti.

BAKAN ÇAĞLAYAN: ZAMLARIN İYİ OLDUĞUNU SÖYLEYEMEM
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan da, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun, Türkiye Elektrik Ticareti Anonim Şirketinin sattığı toptan elektriğe zam talebini onaylamasıyla ilgili olarak ''Kuşkusuz iyi olduğunu söyleyemem'' dedi.

Türkiye-Kırgızistan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 5. Dönem Toplantısı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile Kırgızistan Maliye Bakanı Tacikan Kalimbetova başkanlığında Ankara'da yapıldı.
Toplantının çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlayan, elektriğe 1 Ekim'den itibaren zam kararı alınmasını eski bir sanayici olarak nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, ''Kuşkusuz iyi olduğunu söyleyemem. Çünkü elektrik sanayici için en önemli girdi maliyetlerinden birisidir'' dedi.

Çağlayan, eski bir sanayici ve Sanayi Bakanı olarak ''yapılan zamları savunma noktasında olmaktan üzüntü duyduğunu, ancak dünyada hiç kimsenin öngöremediği şekilde enerji fiyatlarının arttığını'' ifade etti.
Bakan Çağlayan, Türkiye 2002 yılında enerji ithalatına 9 milyar dolar öderken petrol fiyatlarındaki artışın etkisiyle bu rakamın şu anda 42 milyar dolara ulaştığına işaret etti.

''Keşke dünyada fiyatlar artamasa, Türkiye'de de elektrik fiyatları artmasa'' diyen Bakan Çağlayan, elektrik fiyatlarının artık tıpkı akaryakıt fiyatları gibi serbest piyasada belirlendiğine de dikkati çekti.