kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
5 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Aylıklar eve teslim

Giriş Saati : 05.09.2008 14:19
Güncelleme : 05.09.2008 17:12
Yeni Haber
240 bin kişinin 3 aylıkları bugünden itibaren evlerine teslim edilmeye başlandı...
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 65 yaş üstü, muhtaç aylığı alan, 85 yaşına gelmiş vatandaşlar ile özürlülük oranı yüzde 70'in üzerinde olan 240 bin vatandaşa 3 ayda bir aldıkları maaşlarını evlerinde teslim etme çalışmalarının bugün itibarıyla başlatıldığını bildirdi.

Bakan Çelik, uygulamanın başlaması dolayısıyla yaşlılık aylığı alan ve 85 yaşını doldurmuş olan Gülsüm Alan ile vücut fonksiyon kaybı yüzde 70'in üzerinde olan Y. Nuri Kartal'ı evlerinde ziyaret etti.
Bu sırada, maaşını Çifte Havuzlar Mahallesi'ndeki evinde PTT görevlisinden teslim alan Gülsüm Alan, ''Daha önce maaşımı kendim alıyordum. Allah sizden razı olsun'' dedi.

Çelik, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de 65 yaş üstü, muhtaç aylığı ve özürlü aylığı alanların sayısının, 1 milyon 203 bin olduğunu belirterek, ''65 yaş üstü muhtaç aylığı alan 85 yaşına gelen vatandaşlarımız ile özürlülük oranı yüzde 70'in üzerinde olan 240 bin vatandaşımıza 3 ayda bir aldıkları maaşlarını evlerinde teslim etme çalışmalarını bugün başlatmış oluyoruz'' dedi.

Gülsüm Alan ve onun durumundaki vatandaşların ya da yakınlarının, artık maaşlarını banka kuyruklarında beklemeden evlerinde alabileceklerini ifade eden Çelik, şöyle konuştu:
''Bu şekilde 240 bin vatandaşımız var. 240 bin vatandaşımızdan, biz bu duyuruyu yaptıktan sonra özürlü ve 85 yaşını aşmış 27 bin vatandaşımız evde aylık alma talebinde bulundular. Bu her gün artmaktadır. Bu ayın 4'ü ile 9'u arasında 3 ayda bir bu aylıkları biz ödeyeceğiz. Şu anda 27 bin kişi, önümüzdeki çok kısa bir süre içerisinde bunun 240 bine ulaşmasını bekliyoruz. Böylece hem yaşlılarımız hem de özür oranı yüzde 70'in üzerinde olan vatandaşlarımızın, devletimizin kendilerine uzattığı sıcak eliyle yorulmalarını ve sıkıntıya girmelerini önlemiş oluyoruz. Ben hayırlı olmasını diliyorum. Bunlar devletimize milletimize yıllarını vermişler, devletimiz de bugün kendilerini, onları rahatsız etmeden evlerinde memnun etme çabası içinde.''

Bakan Çelik, bu kapsama giren kişilerin ilgili kurum tarafından belirlendiğini, ancak vatandaşların kendi rızaları ile maaşlarını nerede almak istediklerini beyan etmeleri gerektiğini ifade ederek, ''Öyleleri var ki torunu gidip alıyor ve böyle bir şeye ihtiyaç duymayabiliyor. Oğlu, kızı alıyordur, bu ayrı bir olay, ama şu an itibariyle, biz bu açıklamayı temmuz ayında yaptık, temmuz ayından eylül ayına gelirken 2 ay içinde 27 bin vatandaşımız evde almak istediklerini beyan ettiler. O beyana dayalı olarak biz de bu hizmeti başlatmış bulunuyoruz'' diye konuştu.
PTT ile yapılan anlaşma çerçevesinde, vatandaşların maaşlarını sadece Ziraat Bankası şubelerinden değil, PTT Bank'lardan da alabilme imkanı getirdiklerini anımsatan Çelik, ''Şimdi bir ileri uygulamayı getirdik, 85 yaş üstü ve özürlülük oranı yüzde 70 ve üzerindeki vatandaşlarımıza maaşlarını evlerinde teslim ediyoruz'' dedi.

ÖZÜRLÜLERİN RAPOR İŞKENCESİNE SON
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, daha sonra psikolojik rahatsızlığı olduğu belirtilen Y. Nuri Kartal'ı Bağlarbaşı Mahallesi'ndeki evinde ziyaret etti.
Çelik, Kartal'ın PTT görevlisinden maaşını evinde almasının önemli bir kolaylık olduğunu, ancak özürlüler için başka kolaylıklar da getirdiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Bundan sonra özürlü kardeşlerimizin raporlarıyla ilgili yaşanan işkenceye de son vermiş bulunuyoruz. Bulundukları il merkezlerinde belirlenen hastaneden rapor alındıktan sonra, bu raporlar Ankara'ya ilgili genel müdürlüğe geliyor ve orada bir üst kurulda değerlendiriliyordu. Özürlü vatandaşlarımızın maaşlarının bağlanması, yaklaşık 2 yılını alıyor idi. Buna da son verdik. Şimdi illerde alınan raporlar hemen işleme konacak ve vatandaşlarımız beklemeden, zaten binbir türlü sıkıntıyla karşı karşıya olan özürlü vatandaşlarımıza bu çileyi yaşatmayacağız. İllerde aldıkları raporlar neticesinde de biz maaşlarını hemen bağlamış olacağız.''

Faruk Çelik, Bursa'da, 85 yaş üzeri yaşlılar ile vücut fonksiyon kaybı oranı yüzde 70'in üzerinde olan özürlülerin sayısının, 23 bin olduğunu, bunlardan şu ana kadar 865'inin maaşlarının evde ödenmesi konusunda talepte bulunduğunu kaydetti.
Öte yandan, doğum yılının son rakamı 0 ve 5 olanlara her dönemin 5. günü, 1 ve 6 olanlara her dönemin 6. günü, 2 ve 7 olanlara her dönemin 7. günü, 3 ve 8 olanlara her dönemin 8. günü, 4 ve 9 olanlara ise her dönemin 9. günü maaş ödemesi yapılacağı bildirildi.

AA