kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
5 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Durmuş Yılmaz

Merkez petrolde düşüşe güvendi, faizde indirim silahını erken çekiyor!

Güncelleme : 05.09.2008 01:29
"Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, faiz kararlarında şahinden güvercin durumuna geçmediklerini belirtirken, petrol ve gıda fiyatlarındaki gerilemeyi de dikkate alarak bu aydan itibaren faiz indirimlerine başlanacağı mesajını verdi..
Dört ayda faizi 1 puan artıran Merkez Bankası 7 aydır ara verdiği indirimlere yeniden başlama sinyalini verdi. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Para Politikası Kurulu'nun (PPK) bu ayki toplantıdan itibaren ölçülü faiz indirimi de dahil olmak üzere bütün politika seçeneklerini göz önüne alacağını söyledi. Merkez Bankası faizleri uluslararası piyasalarda yaşanan dalgalanma ve siyasi gelişmelerin piyasalar üzerindeki etkisini göz ardı ederek mayıstan bu yana faizi 1 puan artırmıştı. Banka faiz indirimlerine ise mart ayındaki toplantıda ara vermişti. Piyasalar faiz indirimlerinin yılbaşında başlamasını beklerken dünkü açıklamanın ardından ilk tepki bonoda satış ve dolarda yükseliş olarak kendini gösterdi.

İNDİRİM SERİ OLMAYACAK
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen "Para Politikaları" konulu toplantıda konuşan Yılmaz, "Merkez Bankası faiz kararlarında şahin durumundan güvercin durumuna geçmedi. Biz son ana kadar elimize gelen veriyi inceleyeceğiz ve ona göre politika belirleyeceğiz. Petrol ve altın fiyatlarında düzeltme sürerse politika duruşu gözden geçirilir. Ancak bu, Merkez Bankası seri halde faiz indirimine gidecek demek değildir" dedi. Durmuş Yılmaz, mayıs ayından itibaren gerçekleştirilen parasal sıkılaştırma sonrasında kısa vadeli faizlerin mevcut seviyesinin enflasyondaki düşüşü desteklediğini belirterek, "Son dönemde beklentilerde ortaya çıkan kötüleşmenin, parasal sıkılaştırmanın etkisiyle durduğu gözlenmektedir" diye konuştu.
Haberin fotoğrafları