kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
5 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dolar 1.24 YTL'yi aştı, Borsa yüzde 1.11 düştü

SABAH İNTERNET
Giriş Saati : 05.09.2008 12:20
Güncelleme : 05.09.2008 17:21
Yeni Haber
İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 1,11 değer kaybetti.İMKB Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 578,37 puan artarak 39.115,63 puandan kapandı.
Hisse senetlerinin ikinci seanstaki ortalama değer artışı yüzde 1,50 oldu.
İlk seanstaki 1.019,11 puanlık azalış dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 440,74 puan geriledi.Hisse senetleri günlük ortalama yüzde 1,11 değer kaybetti.

Bankalar arası piyasada dolar 1.24 YTL'yi aştı. İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,2330 YTL, avronun satış fiyatı 1,7620 YTL oldu.

Piyasanın kapanışı itibarıyla Kapalıçarşı'da 1,2310 YTL'den alınan dolar 1,2330 YTL'den satılıyor. 1,7600 YTL'den alınan avronun satış fiyatı ise 1,7620 YTL düzeyinde bulunuyor.

Serbest piyasada önceki kapanışta 1,2260 YTL olan dolar güne 1,2420 YTL'den, 1,7720 YTL olan avro 1,7750 YTL'den başlamıştı.

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, dünya genelinde gelişmekte olan ülkelerin performanslarının tekrar tartışılmaya başlandığını belirterek, ABD'de başlayan kredi krizi sürecinden artık gelişmekte olan ülkelerin de etkilenme aşamasına geldiğini söyledi.

Krizin, dünyada büyümenin lokomotifi olarak adlandırılan Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya, ve Türkiye'ye sıçradığına dair endişelerin artmasının yerel para birimlerinin bir miktar değer kaybetme sürecini başlattığını ifade eden Salar, Türkiye'ye ilişkin olarak ise bunu ivmelendiren durumun Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın faiz indirimi olabileceğine dair açıklaması olduğunu kaydetti.

Salar, yüksek faizin Türkiye'de kurlar üzerindeki baskının en önemli enstrümanı olduğunu belirterek, yüksek faizin bir güvence yarattığını anlattı.

Negatif gelişmelerin kurlarla sınırlı olmadığına dikkati çeken Salar, şöyle devam etti:

"Borsa tarafında da gerilim var. Ancak bu yine Türkiye'ye özgü değil. Dışarıda da negatif gelişmeler var. ABD borsası dün yüzde 3 değer kaybetti. Sıkıntılı bir süreç var. Petrol fiyatlarındaki gerilemenin enflasyona pozitif kazanımları olacak ancak, borsa tarafında dışarıda başlayan satışa kayıtsız kalınması beklenmiyor. Faiz tarafında da önemli kritik seviyelerdeyiz. Ağustos enflasyonu pozitif yönde geldi. Ancak tek bir veriden yola çıkarak geleceğe ilişkin uzun bir değerlendirme yapmak çok iyimserlik olur. Enflasyon konusunda Eylül ayını görmek lazım. Çok da pozitif olmayan veriler görebiliriz. Önümüzdeki ikinci çeyrek büyüme rakamlarını görmek gerekiyor."

Yerel seçimlerin yaklaştığını anımsatan Salar, seçimler öncesi faiz politikalarında popülist hamle yapılmaması gerektiğinin altını çizdi.
Salar, "Şu anda nereye gideceğini çok ölçemediğimiz bir sürece doğru ilerliyoruz. Borsada potansiyel olarak 37 bin - 36 bin seviyelerini test etme ihtimalimiz var" şeklinde konuştu.

Dolar için kısa vadede 1,25 YTL'nin önemli olduğunu dile getiren Salar, "Şurada durur demek mümkün değil. Geniş hareket marjları görebiliriz" dedi.

Salar, Merkez Bankasının Eylül ayında faiz indirimine gidebileceğine ihtimal vermediğini, bunu yapacak kadar elde pozitif veri birikmediğini
söyledi.

Önümüzdeki sürecin sıkıntılı olacağını dile getiren Salar, "Kısa vade için çok pozitif beklentilerimiz yok. Ancak, Ekim ayı ortalarından itibaren yurt içinde ve yurt dışında daha pozitif bir tablo görme ihtimalimiz bulunuyor"
dedi.

İş Portföy Uzmanı Tevfik Eraslan: Dolar yükseldikçe dolarda pozisyonu olan insanlar elindeki doları satabilir. Dünyada petrol ve emtia fiyatlarının geriliyor olması Türkiye'nin işine yarıyor. Ancak, Türkiye dünyadaki ekonomik yavaşlamadan daha çok olumsuz etkilenebilir. Bu gerileme kredi kanallarını da tıkayabilir. Bu şirketlerin yurtdışı borçlanmasının önünü keser. Bu nedenle özellikle şirketlerimizin değeri azalır, borsa değer kaybeder. Risk iştahı alacağı için para girişi yavaşlayabilir. O zaman insanlar dövize hücum eder.

Doların başta euro olmak üzere para birimleri karşısındaki güçlenemesinin devam edip etmeyeceği en önemli soru. Bu soruyu Morgan Stanley Direktörü Ünal Kurtaran, "Dolar güçlenmeye devam edecek" diye yanıtlıyor. Kurtaran, gerekçelerini ise şöyle sıralıyor: "Çünkü doların dibe vurduğu kabul ediliyor emtia fiyatları da düşmeye devam ettikçe dolar güçlenmeye devam edecek. Emtia ve petrol çıkarken dolar tersine hareket ediyordu. ABD'de ekonomik durgunluğa yönelik beklentilerin de son bulmaya yakın olduğu belirtiliyor. Paritenin 1.40'a kadar gitmesi bekleniyor.