kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Nazım Ekren - Zafer Çağlayan - Rifat Hisarcıklıoğlu - Kürşad Tüzmen - Mehmet Şimşek

Mali Kural'da üç çıpa var ve hepsi belli

Hazal ATEŞ - ANKARA
Ekonomide yeni çıpa AB kriterleri olacak. Bakan Ekren: Çıpa elbette gerekli. Mali Kural'da üç kriterden ikisi AB ve IMF programı, o da uygulanıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Mali Kural'da üç çıpa var ve hepsi belli
Hükümet, 2009-2011 dönemine yönelik Orta Vadeli Planı "yeni ekonomik program" olarak sunarken, ekonomide yeni çıpa da Avrupa Birliği oldu. IMF ile yeni yol haritasının adı ise henüz konulmadı. Devlet Bakanı Nazım Ekren, piyasalar ve ekonomik birimlerin artık bir "çıpa" görmek istediğini belirterek, ekledi: "Çıpa elbette gerekli. Mali Kural'da üç kriterden ikisi AB ve IMF programı, o da uygulanıyor." Ekonominin koordinasyonundan sorumlu Devlet Bakanı Ekren, ekonomi muhabirleriyle düzenlediği sohbet toplantısında ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi. Ekren, şu mesajları verdi:

* 'MALİ KURAL'DA NETİZ: Mali program konusunda kafa karışıklığı yok. Mali Kural'a ilişkin teknik çalışma tamamlanacak, kalıcılığı sağlanacak. Uluslararası kuruluşlar, AB de bunu uyguluyor. Bu konuda kafa karışıklığı yok.

* ÜÇ DEĞİŞKEN ESAS: Mali Kural'da üç değişken var; Bütçe açığı, faiz dışı fazla ve kamu borç stokunun GSMH'ye oranı. Bunların ya birini ya da uygun bir bileşimi Mali Kural olarak kabul edebiliriz.

* ÇIPA ELBETTE GEREKLİ: Ekonomik birimlerin, piyasada ya da dışarıdakilerin, yapılan işlerin ölçümü görmesi gerekiyor. Yatırım hariç kamu harcamaları gibi çıpalar da söz konusu olabilir. Mali Kural'da üç kriterden ikisi AB, biri de IMF programı dolayısıyla uygulanıyor. Çıpa ise ayrı. Neyin çıpa olacağını ülke ekonomisinin en kritik ihtiyacının ne olduğu belirler.

* FAİZ SIFIRLANMADAN BORÇ BİTMEZ: Faizler sıfır olmadan borçlar bitmez. Borç faiz sıfırdan yüksekse artar. Burada AB tanımlı borç stoku, borcun döndürülmesi önemli. Faiz dışı fazlada ortaya çıkan esnekliğin bilinmeyen yerlerde kullanılma ihtimali yok. GAP, KOP (Konya Ovaları Projesi), DOKAP (Doğu Karadeniz Projesi) gibi yatırımlara harcanacak.