kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ABD baharda % 3.3 büyüdü durgunluk korkusu hafifledi

ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 3.3 büyümesi piyasalardaki durgunluk endişelerini azalttı. Avrupa borsaları ortalama yüzde 2 yükselirken, Dow Jones yüzde 1.6 değer kazandı..
ABD ekonomisinin nisan-haziran ayları arasında, yani ikinci çeyrekte yüzde 3.3 büyüme gerçekleştirdiği açıklandı. ABD'nin artan ihracatı ve tüketicilere nakit olarak verilen vergi iadelerinin ekonomiyi bir miktar canlandırması ile vites büyüten ABD ekonomisinde durgunluk korkuları bir nebze aşıldı. ABD Ticaret Bakanlığı'nın ikinci çeyrek büyüme tahmini yüzde 1.9'dan yüzde 3.3'e revize edildi.

İHRACAT ARTIŞI DESTEKLEDİ
Son bir yılın en iyi çeyrek performansını gösteren ABD ekonomisinin yine de yılın geri kalanında yavaşlayacağını öngören ekonomistler, ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin geçtiğimiz günlerde ABD ekonomisindeki bozulmanın devam edeceğine yönelik görüşlerine katıldıklarını belirtti. İkinci çeyrekteki beklentilerin üzerindeki büyümede en büyük rolün ABD'nin artan ihracatı olduğunu vurgulayan analistler, değer kaybeden doların desteğiyle ihracatın ikinci çeyrekte yüzde 13 arttığına dikkat çekti. ABD'li tüketicilerin harcamaları da aynı dönemde yüzde 1.7 yükseldi.

PETROL 120 DOLARI AŞTI
Finans ve enerji hisseleri öncülüğünde yükselen Avrupa borsaları ABD'den gelen olumlu haberler ile kazançlarını artırırken, ABD borsaları da açılışta yükseldi. Yurtdışı iyimser havaya paralel İMKB-100 endeksi dün yüzde 1.45 yükselerek, 40 bin 149 puana yükseldi. Doların uluslararası paralara karşı değer kaybetmesiyle Türk Lirası da dolara karşı hafif değer kazandı. Bankalararası piyasada dolar dün 1.1860-1.1866 liradan kapandı. Bono faizleri ise dün yüzde 19 seviyelerini aştı. Yabancı kaynaklı satışlar ile 14 Nisan 2010 vadeli gösterge niteliğindeki tahvilin bileşik faizi dün yüzde 18.92'ye çıktı. Gustav fırtınasının yaklaşması ile petrol fiyatları yükselişini sürdürdü. ABD petrolü 120.28 dolara kadar yükseldi. Altın fiyatları da doların değer kaybıyla 837.5 dolara çıktı.