kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Bülent Özfırat

'Şarapta bandrol, kayıt dışı üretimi yarı yarıya azalttı'

EBRU ERDOĞAN - TEKİRDAĞ
Kayra Şarap Direktörü Özfırat, bandrol uygulamasının kayıt dışı üretimi azalttığını, 90 milyon litrelik pazarın 50 milyon litreye indiğini söyledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Şarapta bandrol, kayıt dışı üretimi yarı yarıya azalttı'
Mey İçki'nin şarap markası Kayra'nın direktörü Bülent Özfırat, şarapta bandrol uygulamasının, kayıt dışı üretimin büyük ölçüde önüne geçtiğini söyledi. Uygulamadan önce Türkiye'de 90 milyon litrelik bir üretim olduğunu sandıklarını dile getiren Özfırat, "Fakat bunun sadece 25 milyon litresi kayıt içiydi. Bandrol uygulamasının ardından bu yılın sonunda toplam üretimin 50 milyon litre civarında olacağını düşünüyorum" dedi. Tekirdağ Şarköy'de bağbozumu nedeniyle gazetecilerle bir araya gelen Kayra Şarap Direktörü Özfırat, 2008 sonu itibarıyla kayıt içi şarap üretiminin 35 milyon litreye ulaşacağını belirterek, şöyle konuştu: "Bizim 10 milyon litrelik kapasitemiz bulunuyor. Üretimimiz ise 4-5 milyon litre civarında. Şarap üretiminde Türkiye'de ikinci sırada yer alıyoruz. Önümüzdeki yıl 2-3 milyon dolarlık bir yatırımla kapasitemizi 1 milyon litre artıracağız."

'ÜNLÜ RESTORANLARA GİRDİK'
Yıllık ihracatlarının 100 bin şişenin biraz üzerinde olduğunu anlatan Özfırat, 2010'a kadar bu rakamı 250 bine çıkaracaklarını anlattı. Özfırat, "Türk kebapçılarına şarap satmak için üretim yapmıyoruz. Fat Duck, L'etranger, Hakkasan gibi Michelin yıldızlı restoranların şarap mönüsüne girmeyi başarmış ilk Türk şarap markası biziz. 85 YTL'den satılan Kayra Imperial, bu restoranlarda 70-80 Pound'dan alıcı buluyor" diye konuştu. Gelecek yıl Paris pazarına da girmek istediklerini kaydeden Özfırat, Tekel'in özelleştirilmesiyle satın aldıkları alkollü içkiler kısmında ürettikleri Kayra'ya üç yılda 15 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını ifade etti. Şarapta bir büyük marka yaratmak üzere çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Özfırat, bu yeni şarabın üst gelir grubuna yönelik olarak üretileceğini belirtti.