kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hükümet yüzde 7.6 zam önerdi, pazarlık bugün

HAZAL ATEŞ - ANKARA
Memur sendikaları, Bakan Başesgioğlu'na "Defans yapma" derken Bakan "Daha uzatmaları da var" dedi. 4. turdan da sonuç çıkmadı, görüşme bugün de sürecek..
İLİŞKİLİ HABERLER
Hükümet yüzde 7.6 zam önerdi, pazarlık bugün
Yaklaşık 2 milyon memurun merakla beklediği toplu görüşmeler futbol maçlarını aratmıyor. Pazarlıkların dördüncü turunda, memurlar hükümete "Defans yapma, orta sahaya gel" çağrısı yaptı, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu da, "Maçın uzatmaları da var" karşılığını verdi. Hükümet, memura yüzde 3.5+4, yıllık kümülatif olarak da yüzde 7.6 zam önerdi. Memur sendikaları teklifin genişletilmesini istedi, pazarlık bugün de sürecek. Toplu görüşmelerin 4'üncü turu Devlet Bakanı Başesgioğlu başkanlığında yapıldı. Dördüncü turdan sonuç çıkmayınca bugün saat 15.00'e randevu verildi. Türkiye Kamu- Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, memur maaşlarına yapılacak zam konusunda önerilen 5 milyar 750 milyon YTL'lik kaynağın yetersiz olduğunu, bunun artırılmasını beklediklerini söyledi. Akyıldız, hükümetin teklifinin hedef enflasyon değeri olarak ifade edilmesinden rahatsız olduklarını söyledi. Akyıldız, "Üç yıldır enflasyon hedefi tutturulamıyor. Kamu çalışanları adına beklentileri ifade ederken, enflasyon hesaplarına dayalı bir ücret artışı olmaması yönünde talebimiz sürüyor" dedi. Akyıldız, zam konusunda henüz taleplerinin karşılandığı bir noktanın yakalanmadığını belirterek, "Umudumuzu son dakikaya kadar koruyoruz" diye konuştu. Yüzde 7.6'lık zam teklifine genişlik kazandırılması gerektiğini belirten Akyıldız, Başbakan Erdoğan ile görüşmek istediklerini söyledi.

'TARTIŞILACAK RAKAM DEĞİL'
Hükümet, maaş artışları konusundaki teklifini konfederasyonlara sundu. Buna göre, memur maaşlarına 2009 Ocak ayında yüzde 3.5, temmuz aynıda da yüzde 4 olmak üzere, kümülatif yüzde 7.6 zam önerdi. Akyıldız, "Bu, üzerinde konuşulacak, tartışılacak bir rakam değil. Bu nedenle tekliflerimizde bir revize söz konusu olmamıştır ama bunu değerlendirebilecek bir rakama ulaştığımızda, elbette teklifler revize edilecektir ama burada değerlendirmeye tabi tutulabilecek bir artışı görmemiz lazım. Israrla istediğimiz nokta budur" dedi.

'MASAYA SON KARARIYLA GELSİN'
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yüzde 7.6'lık zam teklifinin beklentilere cevap vermediğini belirterek, bu oranın hedef enflasyonu karşılayacak bir rakama da benzemediğini söyledi. Gündoğdu, "Hükümet masaya son kararıyla gelsin. Bu rakam yeniden teklif vermemizi gerektirecek boyutta olursa teklif vereceğiz. Pazartesi gününden bugüne artan rakam 51 milyon YTL. 51 milyon YTL'lik bir artışla konfederasyonların rakamlarını gözden geçirmesi beklenmemeli" dedi.

FUTBOL BENZETMESİ GÜLDÜRDÜ
Toplu görüşmelerin basına kapalı bölümünde renkli diyaloglar yaşandı. Bakan Başesgioğlu ile Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu arasındaki futbol diyalogu çevredekileri güldürdü. Gündoğdu, "Spordan sorumlu devlet bakanısınız, defansı bırakın orta sahaya çıkın, rakamları açıklayın" dedi. Bakan Başesgioğlu da, "Maç 90 dakika, daha uzatmaları da oynayacağız" karşılığını verdi.