kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rus tankları borsada Enka ve Anadolu Efes'i de vurdu

RAHİM AK
Rusya'nın ABD ve NATO ile çekişmesi Rusya'da iş yapan Enka ve Efes hisselerini vurdu. Enka hissesi % 46, Efes hissesi ise % 22 düştü..
Satış gelirlerinin büyük bölümünü petroldeki tırmanıştan olumlu etkilenen Rusya'dan elde eden Enka İnşaat ve Efes hisseleri Rusya'nın Gürcistan'a askeri müdahalesi, Batı ülkeleri ve NATO ile oluşan gerginlik yüzünden hızla değer kaybetti. Enka 15.1 milyar dolar piyasa değerine ulaşarak borsanın en değerli şirketi olmuştu. Ancak petrol fiyatlarının düşmeye başlaması ile 15.5 YTL olan hisse fiyatları 12 YTL'ye, savaşın ardından yüzde 20 değer kaybetti toplamda hisselerdeki değer kaybı yüzde 46'ya ulaştı. Böylece şirketin piyasa değeri 10.7 milyar dolara geriledi. Hisseler dün de hızlı bir düşüş sergiledi yüzde 7 düşen Enka hisseleri 10.6 YTL'ye indi. Böylece geçen ay yüzde 12 yükselen Akbank 15.7 milyar dolarlık değerle borsanın en değerli şirketi haline geldi. Turkcell 14.3, Garanti 12.5, Türk Telekom 12.3 milyar dolarlık piyasa değeri ile Enka ile arayı açtı. Enka liderlikten 5'inciliğe geriledi. Enka Rusya'da başta parlemento binası olmak üzere inşaat alanında lider ayrıca güç santralleri ile de bu ülkede etkin.

İNŞAATTA BİR NUMARA
Uzmanlar, Rusya'nın NATO ile ile bağlarının kopmasının bir NATO ülkesi olan Türkiye şirketlerinin bu ülkeden çıkması anlamına gelebileceğini kaydediyor. Böylece şirketin Rusya'daki işlerini kaybetme olasılığından bahsediliyor. Diğer taraftan Rusya'nın petrol fiyatlarının yükselmesiyle biriktirdiği fonların yatarıma dönüşmesi için harcadığı paradan büyük pay kapan Enka'nın bundan sonra petrol fiyatlarının düşmeye başlamasıyla kârlarında gerileme de bekleniyor. Rusya'da bira fabrikaları bulunan Anadolu Efes hisseleri de ağustos başında 14.10 YTL olan fiyatı dünkü yüzde 10'luk düşüşle 11.50'ye geriledi. Hisseler 1 ayda yüzde 22 değer yitirdi.