kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Toplumsal uzlaşma AB'ye uyum sürecinde iyi iletişimle yakalanır

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sabancı "AB'ye uyum sürecinin daha iyi bir iletişim planıyla ve toplumsal uzlaşmayla götürülmesi gerektiğine inanıyorum" dedi..
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, toplumsal uzlaşmanın AB uyum sürecinde bulunması ve bu sürecin toplumsal uzlaşma için gerçekleştirilmesi gerektiğini belirterek, "Avrupa uyum sürecinin daha iyi bir iletişim planıyla götürülmesi gerektiğine inanıyorum" dedi. Sabancı, gazetecilerle bir araya geldiği sohbet toplantısında, dünya finansal sisteminde 6 ay önceki belirsizlik ve güvensizliğin aynen devam ediyor gibi göründüğünü, artık bunların fiziki neticeleriyle karşı karşıya olunduğunu anlattı.

TÜKETİCİ GÜVENİ GERİLEDİ
Tüketici güven endeksinin gerilediğini, işsizlik oranının arttığını ve yavaşlamanın sürdüğünü kaydeden Güler Sabancı, şöyle devam etti: "Bizde ise ilk üç ay hepimizi sevindiren bir büyüme rakamı çıktı ama ileriki 3 ayın böyle olmayacağını bekliyoruz. Yıl sonunda yüzde 4'ün altında bir büyüme bekliyoruz. Enflasyon ilk 6 ayda yüzde 12'leri buldu gözüküyor. Yüzde 3.5-4 büyüme, göreceli olarak, Avrupa'da yüzde 1'lerin konuşulduğu bir ortamda kötü sayılmaz ama tüketici güven endeksi son 4-5 yılın en düşük seviyelerinde. Bir de tabii her zaman olduğu gibi cari açık meselemiz var. 55-60 milyar dolar olacağı görülüyor ki bu rakam GSMH'nin yüzde 6.5-7'si gibi yüksek bir rakam. Bu tabloya bakıldığı zaman Türk piyasalarında çok büyük yabancı çıkışı olmadı. Rusya'dan çıkış görüldü mesela ama Türkiye'den ciddi bir çıkış gözlenmedi. İhracatımız hâlâ rekor düzeyde devam ediyor. Ama önemli bir belirsizlik de yaşadık. AKP'nin kapatılması davası ilave bir belirsizlik oldu ve o süreci 4-5 ay gibi kısa bir sürede üzerimizden atmış olmamızın da faydası var gibi görünüyor."

TİCARET KANUNU ÇIKSIN
Geçtiğimiz 6 ayda yapılan çalışmaları da özetleyen Sabancı, sosyal güvenlik yasası, istihdam paketi, Ar-Ge teşvikleriyle ilgili çalışma, KDV indirimleri, GAP projesiyle ilgili paket ve elektrikte otomatik fiyatlamaya geçildiğini anımsatarak, önümüzdeki sürece bakıldığında AB sürecinin öne çıkacağına inandığını söyledi. Beklentilere ilişkin olarak da Güler Sabancı, "Hâlâ Türk Ticaret Kanunu'nu bekliyoruz. Yeni Türk Ticaret Kanunu'nu çok önemsiyoruz. Meclis açıldığında buna önem vereceğini umuyorum. Özelleştirmelerin devam etmesini bekliyoruz" dedi.