kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çocukların ağzında 'kimyasal' tehlikesi!

MELTEM ERSOY
Sulu boya, oyun hamuru gibi oyuncak kategorisine girenler dışında kırtasiye ürünlerinde ithalat mevzuatı olmadığına dikkat çeken Adel Genel Müdürü Dursun, "Çocukların ağzına götürdüğü kalem, silgi gibi ürünlerde sağlık tehlikesi var" dedi..
Okulların açılmasına çok kısa bir süre kala anne-babalar kırtasiyelere akın etmeye hazırlanırken, özellikle ithal ürünlerde yaşanabilecek ürün güvenliği risklerine dikkat çekiliyor. 1969 yılından bu yana faaliyet gösteren ve Anadolu Grubu ile Alman Faber Castell ortaklığı olan Adel Kalemcilik'in Genel Müdürü Taner Dursun; pastel boya, keçeli kalem, sulu boya, oyun hamuru gibi oyuncak kategorisine giren ürünler dışında kırtasiye ürünlerinin ithalatına ilişkin bir mevzuat olmamasının risklerine dikkat çekti. "Her ne kadar Avrupa Birliği'nde de bu mevzuat olmasa da orada meslek dernekleri, kamu kurumları ya da tüketici dernekleri gerekli incelemeleri yaparak sağlık için tehlikeli bulunması halinde ürün toplatabiliyor" diyen Dursun, Türkiye'de ise bu sistemin olmadığını vurguladı. Dursun, kırtasiye ürünlerinde kimyasal kullanıldığını dile getirerek, "Çocukları birebir ilgilendiren bir sektör olduğu için ince eleyip sık dokumak gerek, büyük firmalar bunu başarmak için bütçe ayırıyor, ancak küçükler uğraşmıyor" dedi.

EN UCUZU SEÇİLİYOR
Türkiye'de Çin malı ürünlerin miktarsal olarak çok yoğun olduğunu dile getiren Dursun, "Örneğin kurşun kalemde ve boya kalemlerinde pazarın yüzde 40'ı Uzakdoğululara ait" dedi. Dursun, Türk ithalatçı firmaların Çin'e gidip büyük olasılıkla en ucuz malları seçtiğini, Türkiye'ye de vergisini ödeyip herhangi bir sağlık kontrolü yapılmadan serbestçe girdiğini anlattı. Dursun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'deki küçük firmalar da aynı özensizliği gösterebiliyor. Yani pek çok çocuğun ağzına aldığı kalemler ya da silgilerin üzerindeki boyalar, kimyasallar aslında sağlığa zararlı olabiliyor."
Haberin fotoğrafları