kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Füze anlaşmasına Gürcü şarabıyla kutlama

Yeni Haber
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Polonyalı meslektaşı Radek Sikorski, füze sistemine ilişkin anlaşmayı Gürcü şarabı içerek kutladıkları ortaya çıktı.

Polonya'da yayın yapan Dziennik gazetesine konuşan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Ryszard Schnepf, "Rice gülümsedi ve 'Gürcistan ve siyasileriyle ilgilendim ama şarapların tattığımı hatırlamıyorum' dedi." şeklinde konuştu. Polonya, Gürcü şarabının, Rusya'yı küçümseme manasına gelmediğini açıkladı.

ABD, Çek Cumhuriyeti'nin ardından Polonya ile de füze sistemi anlaşmasını önceki gün imzalamıştı. Washington, Çek Cumhuriyeti'ne radar, Polonya ise füze yerleştirecek. Anlaşmaya ABD Dışişleri Bakanı Rice ile Polonyalı meslektaşı Sikorski imza atmıştı. Rusya'nın Güney Osetya nedeniyle Gürcistan'a yönelik giriştiği operasyon ardından Washington, Varşova ile füze sistemleri konusunda anlaşmıştı.

ABD, on füzenin yerleştirileceği Polonya'daki üslerin 2012 yılına kadar faaliyete geçmesini istiyor. Rusya ise, güvenliğine tehdit olarak gördüğü füze kalkanı projesine şiddetle karşı çıkıyordu. Moskova, Washington ile Varşova'nın anlaşmasından hoşnut olmadığını açıklamıştı. Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı General Aleksandır Nogovitsin da Polonya'nın anlaşma ile "saldırıya açık hale geldiğini" söylemişti. Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev de ABD ile Polonya'nın üzerinde anlaşmaya vardığı füze sisteminin kendilerini hedef aldığını kaydetmişti.

CİHAN