kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kanserden kaçtı kadere yakalandı

Şah TANYERİ EKONOMİ
Uçak kazasında ölen Mustafa Erdil, 1985'te Petkim'den "Kanser tehlikesi yüksek" deyip istifa etmişti. Ancak İspanya'daki uçak kazasında öldü..
İspanya'nın başkenti Madrid'deki Barajas Havaalanı'nda kalkış sırasında düşen uçakta bulunan Mustafa Erdil, kanser tehlikesine karşı Petkim'den istifa edip kendi işini kuran bir işadamıydı. Aliağa'da faaliyet gösteren 19 aktif gemi söküm firmasından biri olan Dörtel Gemi'nin sahibi ve Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği 2'nci Başkanı olan Erdil'in bu işe geçişte ürkütücü bir bir hikâyesi var. Bunu, 1956 Manisa Kula doğumlu, makine mühendisi Erdil'i geçen haziran ayında gemi söküm tesisinde yaptığım ziyarette öğrendim.

*FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

'ÇALIŞANLARIN ÇOĞU KANSER'
Gemi söküm işinden önce ne iş yaptığını sorduğumda, Aliağa'daki Petkim'de çalıştığını söyledi. Bir süre çalışıp 1985 yılında istifa ettiğini belirten Erdil, ayrılma nedenini ise kanser tehlikesi olarak açıkladı. Erdil'e göre, "burada çalışanların büyük çoğunluğu kanserdi" ve böyle bir ağır sağlık riski olan ortamda daha fazla çalışmak istememişti. Ayrıldıktan sonra kendi şirketini kurup, gemi bakım onarımı ile ikinci el gemi makinelerinin ticaretiyle işe başladı. 1991 yılından bu yana söküm işi yapan Erdil, bugüne kadar 50 kadar gemiyi söktüğünü belirmişti.

ATIK YÖNETİM MERKEZİ KURDU
Mustafa Erdil, kanserden kaçsa da yaptığı gemi söküm işi açığa çıkan kanserojen maddeler nedeniyle risk taşıyordu. Sadece kendisini değil, bütün sektör mensuplarını ilgilendiren konuda adım atıp, diğer işadamları ile gemi söküm bölgesinde Atık Yönetim Merkezi'ni kurdu. Erdil'i ziyaretimizden bir süre önce, Hollanda'dan sökülmek üzere Aliağa'ya gelen Otopan gemisi ile birlikte asbest tartışmaları gündeme gelmişti. Erdil, asıl tehlikenin şehir merkezlerinde, çatılarda olduğuna dikkat çekmiş, çok sayıda fabrika çatısının, kansere yol açan asbestin kullanıldığı eternitle kaplı olduğunu söylemişti. İspanya'daki feci kazada yaşamını yitiren Erdil, "Asbestle içiçe yaşıyoruz. Bazı çatılar eternitle kaplı. Binlerce metrekare var. Sadece Tüpraş Batman rafinerisinden 250 ton asbest aldık" demişti.
Haberin fotoğrafları