kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ada'da provokatör alarmı

STELYO BERBERAKİS
3 Eylül'deki barış görüşmelerini sabote etmek isteyen aşırı milliyetçiler, Kıbrıs'ın Pila köyündeki Türk ilkokulunu taşa tuttu, bahçedeki Atatürk büstüne kireç attı. Rum lider Hıristofyas da rahiplerin 'Türklerle masaya oturma baskısı' altında.....
Kıbrıs'ta 3 Eylül'de BM öncülüğünde başlayacak barış müzakereleri adadaki milliyetçi grupları harekete geçirdi. Barış karşıtı bir grup Rum, önceki gün Kıbrıs Türkü ve Rumların birlikte yaşadığı Pila köyündeki Türk ilkokuluna, birkaç mağazaya ve otomobillere taşlı saldırıda bulundu. Okul bahçesindeki Atatürk'ün büstüne kireç atıldı. Türk bayrağını da indirilmek istendi ancak başarılı olunamadı. 13 Ağustos'ta ise yine aynı köyün duvarlarına Kıbrıslı Türk milliyetçiler müzakere karşıtı sloganlar yazdı.

BM DE HAREKETE GEÇTİ
Pila bölgesinden sorumlu Larnaka Rum Polis sözcüsü Hristakis Papadopulos, "Bölgede gerekli soruşturma başlatıldı" dedi. Rum hükümet çevreleri de müzakerelerin arifesinde meydana gelen bu olayların provokasyon olduğunu" dile getirdiler. Pila'daki olayların önlenmesi için adada barıştan sorumlu Birleşmiş Milletler de bir dizi önlem aldı.

HIRİSTOFYAS RAHİPLE ATIŞTI
Öte yandan 3 Eylül'de KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile müzakere masasına oturmaya hazırlanan Rum Cumhurbaşkanı Dimitris Hıristofyas din çevrelerinin baskısı altında. Önceki gün Rum kesiminde düzenlenen bir etkinliğe katılan Hıristofyas, kürsüde sözü alan din adamı Georgios'un konuşmasından son derece rahatsız olunca kürsüye çıkarak, "Kıbrıs'ta teokratik bir devlet yoktur. Ben halkın yüzde 53'ünü temsil ediyorum ve izlenilecek siyaseti Kilise değil ben belirlerim" şeklinde konuştu.