kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gazze kuşatmasını denizden delecek tekneler yolda

Yeni Haber
Hamas'ın geçtiğimiz yıl kontrol altına almasından sonra İsrail'in dış dünyadan tecrit ettiği Gazze Şeridi'ne uygulanan ablukayı delmeyi hedefleyen tekneler Kıbrıs adasından yola çıktı. Defalarca ertelenen 'Özgür Gazze' seferi bugün iki teknedeki 14 ülkeden 44 yolcusuyla Larnaka limanından başladı. İnsani yardım malzemeleri de taşıyan teknelerin İsrail donanmasının kontrol ettiği Gazze kıyılarına yarın ulaşması bekleniyor.

Özgür Gazze hareketini organizatörlerinden Amerikalı Paul Larudee, 41 yıldan beri bu rotada hiçbir teknenin yol almadığını belirterek, "Biz ilk olmak istiyoruz" dedi. Filistin Kurtuluş Örgütü'nün 20 yıl önceki benzer girişimi, kiraladıkları feribotun bir deniz mayınına çarpması nedeniyle başarısız olmuştu.

Gazze'ye hareket eden insan hakları savunucuları arasında 81 yaşındaki bir rahibe, eski İngiltere Başkanı Tony Blair'in baldızı ve bir Yunan milletvekili de bulunuyor. Listedeki isimler arasındaki Yahudi soykırımdan kurtulan Hedy Epstein'ın (84) ise sağlık sorunları nedeniyle Gazze'ye gidemeyeceği bildirildi. Özgür Gazze gönüllüleri, İsrail ablukası nedeniyle gıdadan akaryakıta büyük bir kıtlıkla karşı karşıya olan Filistinlilerin durumunu dünya gündemine taşımayı hedefliyor. Amerikan vatandaşı Filistinli gönüllü Huveyde Araf, Gazze'ye uygulanan ablukanın uluslararası hukuka aykırı olmasının yanında ahlak dışı olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Rum Yönetimi, teknelerin Larnaka'dan hareketinin yasal olduğunu belirterek, seyahati engellemelerini söz konusu olmadığını duyurdu.

Gazze Şeridi'ni kontrol eden hareket, İsrail ablukasının çok sıkı bir şekilde uygulandığı dönemlerde sınır kapılarında silahlı eylemler düzenlemişti. Ateşkesin ardından insani malzemeler bölgeye sınır kapılarından İsrail'in kontrolü altında sevk edilebiliyor. Mısır sınırındaki Refah kapısı da kapalı. Gazze Şeridi'nden dünyaya açılabilecek tek yol olan denizyolu da İsrail tarafından kapatılmış durumda. Zaman zaman Filistinlilerin balıkçı teknelerine ateş açan İsrail savaş gemilerinin 'Özgür Gazze'nin yolunu kesmesi kuvvetle muhtemel. Bu durumda bile, eylemcilerin Gazze'de yaşananları dünyanın gündemine taşıma hedefi gerçekleşmiş olacak.

İsrail 3 yıl önce uygulamaya koyduğu Gazze'den çekilme planına rağmen, hâlâ bölgenin hava ve deniz sahasını kontrol ediyor, sınır kapılarını kapalı tutuyor.

CİHAN