kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Moritanya'da askerler yönetime müdahale etti

Yeni Haber
Moritanya'da, başkanlık sarayını saran askerler, liderleri ellerinde tutuyor.

Başkanlık kaynakları, askerlerin Devlet Başkanı, Başbakan ve İçişleri Bakanını rehin aldıklarını belirtti.

El Cezire televizyonu, Moritanya Başkanlık korumalarının komutanının, başkent Nouakchoot'taki sarayı "ele geçirdiklerini" ve sarayın etrafının askerler tarafından sarıldığını duyurdu.

Görgü tanıkları, ülkedeki devlet televizyonu ve radyosunun yayınının durduğunu kaydetti.

MORİTANYA'DA ASKERİ DARBE

Ordunun darbe yaptığı Moritanya'da darbecilerin devlet konseyi oluşturduğu bildirildi.

El Arabiya televizyonu, yerel kaynaklara dayanarak verdiği haberde, eski Devlet Başkanlığı Muhafız Komutanı Abdulaziz'in Moritanya Devlet Konseyi'nin başına getirildiğini duyurdu.

Darbeciler tarafından yapılan açıklamada, devlet konseyinin kurulduğu ve Moritanya Devlet Başkanı Sidi Muhammed Şeyh Abdallahi'nin artık "eski devlet başkanı" olduğu belirtildi.

Devlet başkanlığı korumaları Abdallahi'yi evinden alarak bilinmeyen bir yere götürmüştü. Abdallahi'nin, siyasi kriz nedeniyle bazı üst düzey askerleri görevden almasından kısa süre sonra askerlerin başkanlık sarayına girdikleri belirtilmişti.

Abdallahi, geçen yıl yapılan seçimle görevi 2005'den beri ülkeyi yöneten askerlerden devralmıştı.

ÜLKE BAĞIMSIZLIĞINDAN BU YANA 3 KEZ DARBE GÖRDÜ

Moritanya'da askerler devlet başkanlığı sarayını kuşattı, devlet başkanlığı korumaları Sidi Muhammed Şeyh Abdallahi'yi evinden alarak bilinmeyen bir yere götürdü. Darbecilerin bugün devlet konseyi oluşturduğu Moritanya'da 1960'daki bağımsızlıktan bu yana 3 kez darbe oldu.

Kuzeybatı Afrika ülkesi Moritanya, batısında Atlas Okyanusu, güneybatısında Senegal, güneydoğu ve doğusunda Mali, kuzeydoğusunda Cezayir, kuzeyinde ise Batı Sahra ile çevrili Müslüman bir ülke. Ülkede çok partili demokratik bir cumhuriyet rejimi hakim.

Adı Berberi krallığı Mauretania'dan gelen, 1,030,700 kilometrekare yüzölçümüne sahip Moritanya dünyanın ilk 30 büyük ülkesinden de biri.

Etnik anlaşmazlıklar 1989'da yaşanan iç çatışmalarla doruk noktaya ulaşmıştı. Etnik gerginlikler ve kölelik, halen siyasi tartışmaların merkezinde yer alıyor. Moritanya'da birçok grup ülkeyi daha çoğulcu ve çeşitliliğe önem veren bir yer haline getirme yolunda çabalarını sürdürüyor.

Resmi dili Arapça olan 3,1 milyon nüfuslu ülkede Fransızca ikinci resmi dil olarak kullanılıyor.

Fransızlar, 1800'lerin sonlarından itibaren bölgeyi, bugünkü Moritanya topraklarını kolonisi haline getirmişti. Moritanya 1920'den itibaren sekiz eyaletten oluşan Fransız Batı Afrika'sının bir eyaleti olmuştu. Moritanya 1960 yılında bağımsızlığını elde etmiş ve başkent Novakşot kurulmuştu.

İlk darbenin 1978'de olduğu Moritanya'da askerler yönetime son olarak 2005 yılının Ağustos ayında el koymuştu.

Bu darbeden iki yıl sonra ülkenin ilk demokratik seçimlerini Şeyh Abdallahi kazanmıştı.

Hükümetin Mayıs ayından bu yana iki kez değiştiği Moritanya'da yükselen gıda fiyatları Şeyh Abdallahi'yi zor durumda bırakmıştı.

AA