kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Iraklı kadınlar intikam peşinde

Yeni Haber
Irak'ın başkenti Bağdat'ın çarşılarında satılan bir video kasette, fişeklik, tabanca ve tüfek kuşanan bir grup kadın, Irak'taki Amerikan ordusuna karşı neden silahlandıklarını anlatıyor.

Yüzü kapalı bir kadın, ''İslam'ı ve kutsallığını savunuyoruz. Burası doğup büyüdüğümüz ülke. Erkeklerimiz ülkeyi savunurken neden duralım. Kadınları durduran ne?'' diyor.

Son zamanlarda onları kimse durduramıyor. Irak'ta 2004 yıllarının başından bu yana ülkenin dört bir yanında görülen şiddet düzeyinin düşmesine rağmen, Arap militanlar tarafından intihar saldırganı olarak yetiştirilen kadınların düzenlediği saldırıların sayısında olağanüstü artış var.

ABD ordusunun verilerine göre, Irak'ta 2007 yılında kadınlar 8 intihar saldırısı düzenledi. Bu yıl 23 saldırı yapıldı. Kadınlar aylardır Irak'ta yaklaşık 60 kişinin ölümüne, 250 kişinin yaralanmasına neden oldu.
Uzmanlar, çok sayıda kadının, aile üyelerinin ölmesi ya da yakalanmasının intikamına susamış halde bu saldırıları düzenlediğini belirtiyor. Bir kısmının da davaya erkekler kadar bağlı olduklarını göstermeye kararlı olduğu ifade ediliyor.

Iraklı kadınlar, Amerikan ve Irak güçlerine yönelik kızgınlıklarını dile getiriyor. Iraklı bir kadın, ''Amerikalılar kocamı aldı. Evimizi yıktı. Hiçbir şeyimiz kalmadı. Allah'ın lütufuyla yaşıyoruz. Sessiz kalmayacağız, bombalar dahil her şeyi kullanarak cevap vereceğiz'' diye konuştu.
Iraklı kadın örgütü Emel'in başkanı Henaa Edvar ise ''Amerikan ya da Iraklı askerlerin yarattığı şiddet, intikam duygusuna itecek. Özellikle kocalar öldürüldüğünde. Sanırım kadın intihar saldırganlarının eylemlerinin ana nedeni bu'' dedi.

Diyala bölge konseyinin güvenlik komitesi üyesi Seja Aziz, bazı kadın ya da genç kızların aileleri tarafından El Kaide örgütünün kollarına atıldığını kaydederken, ABD ordusu kadın intihar saldırganlarının tecavüz kurbanları olduğunu belirtiyor.

Kadın intihar bombacıları militanlara taktik avantajlar sunuyor. Patlayıcılar Iraklı kadınların giydiği kara çarşafın altında kolayca saklanıyor ve Arap kültürü normları, erkek korumaların kadınların üstlerini titizlikle aramalarını zorlaştırıyor.

Kadınların savaşta erkeklere katılma kararlılığının avantajından yararlanmak isteyen sadece militanlar değil. Irak güvenlik güçleri de ''Irak'ın Kızları'' adında, kontrol noktalarında diğer kadınları arayacak kadınları eğitmek için bir eğitim programı oluşturdu. Diyala bölgesindeki bir kontrol noktasında görevli kadın koruma Rana Abid, ''Bu işte bize daha çok kadının katılmasını bekliyoruz'' diye konuştu.

AA