kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Fransa'ya da soykırımcı suçlaması

Ruanda'da, 14 yıl önce 800 bin kişinin öldüğü olayları araştıran komisyon dün raporunu açıkladı... François Mitterrand ve 33 Fransız yetkili soykırım işbirliğiyle suçlanıyor..
Türkiye'nin AB üyeliği için ilk önce Ermeni soykırımını tanıması gerektiğini savunan hatta soykırımı tanımayanı cezalandıran Fransa, dün 500 sayfalık dokümanla kendisi soykırıma işbirliğiyle suçlandı. 14 yıl önce 800 bin Tutsi ve ılımlı Hutu'nun öldürüldüğü dev soykırımla ilgili özel bir komisyon kuran Ruanda bir yıllık çalışmanın sonucunda büyük bir dosya hazırladı.Ve dün resmen açıklanan raporda Fransa ve zamanın üst düzey Fransız yetkilileri resmen soykırımda yer almakla suçlandı. Raporda suçlanan isimler arasında dönemin Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin ve merhum Cumhurbaşkanı François Mitterrand yer alıyor... Ayrıcı 33 Fransız yetkilinin ismi de suçlananlar arasında... Eski Adalet Bakanı Jean de Dieu Mucyo'nun başkanlığındaki komisyonun raporuyla bugüne kadar Ruandalı liderlerin ağzındaki "soykırım" suçlaması ilk defa resmiyet kazanmış oldu.

"FRANSA'YA DAVA AÇILMALI"
Raporda bölgedeki "insani yardım operasyonlarına" katılan Fransız askeri birimleri, soykırıma doğrudan destek vermekle oynamakla suçlanıyor. Fransa ayrıca, soykırımcılara istihbarat, strateji, askeri eğitim desteği sağlamakla, "öldürülecek kişilerin listesinin belirlenmesine katkıda bulunmakla", "silah temin etmekle" suçlanıyor. Komisyon, raporunda, Ruanda hükümetine, "Fransa devletine karşı uluslararası kurumlarda suç duyurusunda bulunmasını ve dava açmasını" öneriyor.
Haberin fotoğrafları