kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hiroşima'ya atılan atom bombasının 63. yıldönümü

Yeni Haber
Japonya'nın Hiroşima kentine düzenlenen ve ülkeyi harap eden atom bombası saldırısının 63'üncü yıldönümü dolayısıyla on binlerce kişinin katıldığın anma törenleri düzenleniyor.

Japonya'da, şehrin yarısını yok eden, 70 bine yakın kişinin ölümüne, 140 bin kişinin yaralanıp, evsiz kalmasına, patlama sonrasında radyasyondan 100 bin kişinin etkilenmesine ve şehirdeki 90 bin binadan 60 bininin yerle bir olmasına neden olan, Japonya'nın 7'inci büyük kenti Hiroşima'ya atılan "Küçük Çocuk" isimli uranyum bombasının atılma saati olan 8.15'te çanlar çaldı.

Başbakan Yasuo Fukuda ve atom saldırısı gazilerinin de katıldığı Hiroşima'nın Barış Parkı'nda düzenlenen törende konuşarak, nükleer silahların kaldırılmasını istediklerini söyleyen Belediye Başkanı Tadatoshi Akiba, "Geçen yıl Japonya'nın BM'e nükleer silahların yasaklanması önerisini oylayan 170 ülkeden ABD'nin de aralarında olduğu sadece 3 ülke teklifi reddetmişti" dedi.

ABD ve diğer dünya güçleri İran'ın nükleer silahlanmasından korkarken, Tahran atom programının sadece güç üretimi olduğunu ifade etti.

Hiroşima belediye başkanı ayrıca, 1945 yılında ABD'nin attığı atom bombası gazilerine maddi ve manevi olarak daha fazla yardım edilmesi gerektiğini vurguladı.

AA