kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Borusan Holding'e 8 bankadan 170 milyon dolar kredi

Yeni Haber
Borusan Holding, lojistik hizmetlerini güçlendirmek ve yeni bir iş kolu olarak girmeyi planladığı enerji sektörüne yapacağı yatırımların finansmanında kullanmak üzere, 8 bankanın katılımıyla 170 milyon dolar tutarında sendikasyon kredisi aldı.

Akbank ve Citibank'ın "Club Loan" şeklinde öncülüğünü yaptığı krediye 6 banka da konsorsiyum üyesi olarak katıldı. 65 milyon dolarını Akbank'ın, 15 milyon dolarlık bölümünü de Citibank'ın finanse ettiği krediye tümüyle Türkiye'de kurulu bankaların katılması dikkat çekti. Konsorsiyumda ABN AMRO Bank, Denizbank, Fortis, Garanti, Finansbank-National Bank of Greece ve Societe Generale yer aldı.

Borusan Holding'in İstanbul Rumelihisarı'ndaki merkezi Perili Köşk'te yapılan kredinin imza töreninde Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, Citibank Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Steve Bideshi'nin yanı sıra konsorsiyumda yer alan diğer bankaların üst düzey yöneticileri hazır bulundu.

ENERJİ SEKTÖRÜNE 2 MİLYAR DOLAR YATIRIM

Törende bir konuşma yapan Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, 2010 yılında 5 milyar dolarlık ciro hedefine ulaşma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini belirerek, enerji sektörünün grubun en önemli yatırım alanlarından biri olacağına dikkat çekti ve "2013 yılına kadar enerji sektörüne 2 milyar doların üzerinde bir yatırım yapacağız. Ağırlıkla yenilenebilir enerji olmak üzere 2013'te bin 200 megavatlık bir kurulu kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz" dedi. Uğur, yeni bir iş kolu olarak nitelediği enerji sektöründe de yabancı ortaklık düşündüklerini belirterek, "Bu konuda görüşmelerimiz sürüyor. Mutlaka bir yabancı ortakla yola çıkacağız. Boru fabrikalarımızın da yurtdışına açılması söz konusu" diye görüşünü ifade etti.

3 MİLYAR DOLARLIK YATIRIMLA YENİ BİR BORUSAN DAHA YARATACAĞIZ

Agah Uğur, Borusan Holding'in mevcut bilanço büyüklüğünün 2.6 milyar dolar düzeyinde olduğunu kaydederek, "2008-2013 arasındaki altı yıllık dönemde diğer alanlardaki yatırımlarımızla birlikte toplam yatırım hacmimiz 3 milyar doların üzerine çıkacak. Bu gelecek altı yıl içinde yeni bir Borusan daha yaratacağımız anlamına geliyor" diye konuştu.

Sendikasyon kredisiyle ilgili değerlendirme yapan Agah Uğur, Borusan Holding'in enerji başta olmak üzere yatırım ihtiyaçları yanı sıra lojistik şirketlerinin yatırımlarında kullanmak üzere kredi girişiminde bulunduklarını ve bankalardan büyük ilgi gördüklerini ifade ederek, "Bankalardan istediğimiz miktarın üzerinde, 200 milyon doları aşan bir teklif geldi. Bizim ilk başta talebimiz de 150 milyon dolar düzeyindeydi. Gelen talepleri dikkate alarak biz de biraz rakamı yükselttik ve bu aşamada yatırım planlarımızın gerektirdiği 170 milyon dolarlık krediyi kullanmaya karar verdik. İçinde bulunduğumuz konjonktürde çok uygun koşullarda bu krediyi sağladığımızı da belirtmeliyim. Küresel çalkantı ortamında dış piyasalara gitmeden bu krediyi tümüyle kendi ülkemiz kaynaklarıyla finanse edebilmekten de ayrıca mutluluk duyuyorum" dedi.

GEMLİK LİMANINA 110 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPACAĞIZ

Grubun lojistik alanındaki yatırım projelerine değinen Uğur, "Lojistik bizim çok önemli bir faaliyetimiz olmaya devam edecek. Bu amaçla Gemlik Limanı'ndaki yatırımımızı çok daha güçlü konuma getirip lojistik hizmetlerimizi daha etkin kılmak arzusundayız. Gemlik Limanı'na 110 milyon dolar yatırım yapıp kapasitemizi 2.5 kat büyüteceğiz" diye konuştu.

SICAK HADDELEME YATIRIM MALİYETİ 1 MİLYAR DOLARA YAKLAŞTI

Agah Uğur, yassı çelik üretmek üzere Arcelor-Mittal ile birlikte planladıkları sıcak haddeleme tesisi yatırımı hakkında da bilgi verdi. Uğur, Eylül ayında temeli atılması planlanan yatırımın ilk başta 500 milyon dolar olarak projelendirildiğini, ancak küresel piyasalardaki fiyat yükselişleri, vergilerin oluşturduğu yükler ve Euro-dolar paritesindeki hareketlilik nedeniyle yatırım rakamının 1 milyar dolara yaklaştığını söyledi. Uğur, bu yatırımın finansmanına Borusan Holding ve Arcelor-Mittal'in sermayedar olarak katkı paylarını koyacaklarını, diğer bölümün de dış finansman ile sağlanacağını belirterek " Bu finansmanı için piyasalara yeniden çıkacağız" dedi.

AKBANK: ÖZEL SEKTÖRÜN DİNAMİZMİNE DAHA FAZLA DESTEK VERECEĞİZ

Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul da, özel sektörün dinamizminden, yatırım isteği ve vizyonundan çok etkilendiklerini ve Borusan'ı da bu çerçevede örnek bir özel sektör kuruluşu olarak gördüklerini ifade ederek, "Biz Türkiye'yi anlatırken özel sektörün bu risk alma iştahını önemli bir artı olarak dile getiriyoruz. Amacımız özel sektörü daha fazla desteklemek. Bugün Akbank'ın kurumsal bankacılık kredileri 15 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Toplam kredi hacmimiz içinde kurumsal kredilerin payı yüzde 37 gibi önemli bir oranda. Hedefimiz bu rakamları daha da büyütmek" diye konuştu.

CITIBANK: BU GECE RAHAT UYUYABİLİRİZ

Citibank Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Steve Bideshi ise, "Biz Borusan için 2006'da da bir kredi sözleşmesi yapmıştık. O zaman da piyasalar pek istikrarlı değildi. Şimdi 2008'de ikinci kredi sözleşmesini imzalıyoruz ve piyasalar yine zor zamanlar içinde. Borusan demek ki zor zamanları ve zor koşullarda iş yapmayı seviyor. Bu kredi Akbank ve Citibank'ın yanı sıra konsorsiyuma katılan tüm bankalar için de çok doğru ve karlı bir yatırım olacak. Bu kredinin Borusan tarafından en iyi şekilde değerlendirileceğine içtenlikle inanıyoruz. O yüzden hiçbir kuşku duymadan bu gece rahat uyuyabiliriz" yorumunu yaptı.

(ANKA)