kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Memurlar ne istiyor?

Yeni Haber
Memur maaşlarına gelecek yıl için yapılacak zam miktarının yanı sıra sosyal ve özlük haklara ilişkin taleplerin ele alınacağı toplu görüşmeler 15 Ağustosta başlayacak.

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, toplu görüşmelerde somut sonuçlara ulaşılabilmesi amacıyla görüşmeler öncesinde Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve KESK Genel Başkanı Sami Evren'i birlikte kabul etti. Konfederasyon başkanları, kabulde, toplu görüşmeler önceside yaklaşımlarını ortaya koydular.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başesgioğlu ile yaptıkları görüşmede, toplu görüşmelerde somut sonuçların ortaya çıkması adına olumlu izlenim edindiklerini söyledi.
Başesgioğlu ile toplu görüşmelerin gündemi ve takvimi konularını görüştüklerini anlatan Akyıldız, ''Maliye yetkililerinin 15 Ağustosa hazır gelmesini ve nasıl bir teklifle geleceklerini bu tarihe kadar belirlemelerini istiyoruz'' dedi.

Özellikle geçen seneki görüşmelerde yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle görüşme yapılan günler sonunda tutanak tutulmasını talep ettiklerini belirten Akyıldız, ''Geçen sene sendika üyesi memurlara verilen sendika ödentisinin 5 YTL artırılması konusunun daha sonra unutulduğunu, bakanların teklifinin daha sonra dikkate alınmadığını gördük. Bu nedenle bu yıl görüşme yapılan günler sonunda tutanak tutulmasını istiyoruz'' diye konuştu.

Grev ve toplu sözleşme haklarına ulaşılması için Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda gerekli düzenlemelerin yapılması ve Uzlaştırma Kurulu kararlarının bağlayıcı hale getirilmesi konusunda siyasi iradenin samimi gayret göstermesi gerektiğini dile getiren Akyıldız, bu sağlandığında somut sonuçlar elde etmenin kolaylaşacağını, özlük, sosyal, tayin-terfi konularında atılacak adımların mali haklarla desteklenebileceğini kaydetti.

Akyıldız, görüşmelerde, 2009'da kamu çalışanlarının hakların ne oranda geliştirileceğinin ve grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkının sağlanması için neler yapılacağının bir takvim çerçevesinde ortaya konulması gerektiğini ifade etti.

Bircan Akyıldız, bu yıl önceki yılların aksine mali konularla ilgili bir teklif sunmadan önce, Kamu İşveren Kurulu'ndan kamu çalışanlarına gelecek yıl için ayrılan kaynağın ortaya konmasını talep edeceklerini vurguladı.

''YÜZDELİK ZAMLARIN ENFLASYON KARŞISINDA ANLAMSIZ''
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da mevcut uygulamalarda çalışanlar aleyhine ciddi haksızlıklar olduğunu belirterek, genel olarak ücretlileri koruyacak şekilde gelir vergisi dilimlerinin 5'er puan düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Yüzdelik zamların enflasyon karşısında anlamsız kaldığını dile getiren Gündoğdu, ''Ekonomik büyüme ıskalanmamalı. Kamu çalışanlarının ücretleri belirlenirken enflasyonun yanında büyümeden de pay verilmeli'' dedi.

Toplu sözleşme hakkı olmadığı sürece toplu görüşmelerin çok da anlamlı olmadığını ifade eden Gündoğdu, en azından Uzlaştırma Kurulu kararlarının bağlayıcı hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

Geçen yıl mali konularda uzlaşma sağlanamayınca sosyal haklarla ilgili mutabakata varılan konuların da sonuçlandırılamadığına işaret eden Gündoğdu, bu nedenle görüşmelerin mali ve sosyal konular olarak 2 boyutlu değerlendirilmesi ve bu şekilde karara bağlanması istediklerini kaydetti.

Gündoğdu, denge tazminatı ek tazminata dönüştürülürken zaten düşük ücret alan kamu çalışanlarının korunması gerektiğini vurgulayarak, ''eşit işe eşit ücret'' prensibinin düşük ücret alanların daha fazla mağdur olmasını önleyecek şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Ahmet Gündoğdu, sendika üyesi memurlara verilen sendika ödeneğinin de sendika üyeliğinin özendirilmesi amacıyla 5 YTL'den 25 YTL'ye çıkarılmasına ve bu iki kesim arasında bir fark yaratılmasını ihtiyaç olduğunu belirtti.

''ZAMLAR İÇİN AYRILMIŞ İLAVE BİR PAY YOK''

KESK Genel Başkanı Sami Evren, grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkını içermeyen Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun kadük olduğunu ve kamu çalışanlarının sorunlarına çözüm arama noktasında ihtiyaca cevap vermediğini savundu.

Bu durumdaki bir yasanın çerçevesini çizdiği toplu görüşmelerden olumlu sonuç almanın mümkün olmadığını dile getiren Evren, ''Toplu görüşmeler, eşit mücadeleyi engelleyen bir oyuna dönüşmüştür. Toplu sözleşme önünde engel olan bu oyun bozulmalıdır. KESK olarak bu oyunu bozacağız'' dedi.

Anayasa'nın 90. maddesinin sağladığı haklar çerçevesinde kamu çalışanlarının toplu sözleşme yapma olanağı bulunduğunu savunan Evren, ''IMF'ye yeni anlaşmadan bahsediliyor. Bunun yanında yeni bütçede kamu çalışanlarına yapılacak zamla ilgili olarak ayrılmış ilave bir pay bulunmuyor. Bu koşullarda sağlıklı bir görüşme olmaz. KESK, geçmişte de benzer uyarıları yapmış ve haklı çıkmıştı. Bu haliyle bir kez daha haklı çıkacağız ve bu oyunun bir parçası olmayacağız'' diye konuştu. Evren, bu değerlendirmelerinin toplu görüşmelere katılmayacakları anlamına gelmediğini kaydetti.

AA