kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dolar ve borsada neler oluyor?

REUTERS
Yeni Haber
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 0,38 değer yitirdi.İMKB Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 730,54 puan düşerek 42.075,85 puandan kapandı.Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 1,71 değer yitirdi. İlk seanstaki 568,64 puanlık artış dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 161,90 puan geriledi.Hisse senetlerinin günlük ortalama değer kaybı yüzde 0,38 oldu.

Bazı basın kuruluşlarının internet sitelerinde yer alan AKP'ye karşı tekrar dava açılabileceği haberleriyle YTL'nin değer kaybettiğini belirten bankacılar, faiz piyasasında aynı gelişmelerin fiyatlanmadığını ve doların değer kaybetmesine rağmen faizin hafif de olsa düştüğünü belirtti.

Bankalararası piyasanın dünkü spot kapanışında 1.1525 YTL olan en iyi dolar alış kotasyonu gün içinde en yüksek 1.1650 seviyesine kadar yükseldi. Kotasyonlar, 31 Temmuz'dan bugüne kadar en yüksek seviyeden işlem gördükten sonra bugün spot kapanışta 1.1600/05 YTL oldu.

Bir bankanın döviz piyasaları işlemcisi, piyasada hareketli bir işlem günü yaşandığını belirterek, "Sabah AKP'ye yeniden dava açılacağı spekülasyonuyla açılışta dolara bir miktar alım geldi. Daha sonra yurtdışının olumlu olmasıyla yeniden kotasyonlar bir miktar geriledi. Global piyasalardaki havayı da bozan Freddie Mac bilançosunun beklenenden kötü gelmesi oldu ve yine dolara alım geldi" dedi.

ABD'de hükümet destekli mortgage kredisi sağlayıcısı Freddie Mac ikinci çeyrek zararının 821 milyon dolar olduğunu açıkladı.

Başka bir bankanın döviz piyasaları yöneticisi ise siyasi gerginliğin yeniden tırmanabileceği endişesinin gün içi dolar/YTL işlemlerinde ana neden olduğunu ancak bir hedge fonunun gerçekleştirdiği yüklü dolar alımının da kotasyonların yükselmesinde etkili olduğunu belirtti.

YTL, Merkez Bankası kapanış kurlarına göre dolar karşısında yüzde 0.78 değer kaybederken, euro karşısında yüzde 0.68 değer kaybetti. Merkez Bankası gösterge dolar kurunu 1.1566/1.1622 YTL, euro kurunu 1.7908/1.7994 YTL; pariteyi ise 1.5483 olarak ilan etti. Bu kurlara göre liranın yıl başından bu yana dolar karşısındaki kazancı yüzde 0.23 olurken; euro karşısındaki kaybı yüzde 4.74 oldu.

Özel bir bankanın tahvil/bono yöneticisi ise gün içindeki işlemlerde siyasi gelişmelerin "kesinlikle etkili olmadığını" söyledi ve ekledi: "Global piyasalardaki olumlu havaya paralel bonoda alım yönlü işlemler sabah saatlerinde ağırlık kazanırken, yurtdışındaki havanın biraz bozulması faizdeki kazançların bir miktar gerilemesine neden oldu. Yine de gösterge kağıtta faiz düne göre geriledi."

Tahvil bono piyasasında 14 Nisan 2010 vadeli gösterge tahvilde dün spot kapanışta yüzde 18.70 olan ortalama bileşik faiz, bugün yüzde 18.63 seviyesinden kapandı.