kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Memura ek zam müjdesi

Yeni Haber
5793 sayılı ''Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'' ile ''aynı unvana sahip, aynı işi yapan'' kamu personeli arasındaki ücret farklılığı giderilerek, ''eşit işe, eşit ücret'' uygulamasına geçilecek.

Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun da aralarında bulunduğu 5793 sayılı ''Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''a göre, 1 Temmuz 2006'dan bu yana 1850 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda yapılan ödemenin yerine, en yüksek devlet memuru aylığının ek gösterge dahil yüzde 200'ünü geçmemek üzere her ay ek ödeme yapılabilecek.

Ek ödemenin oranı; görev yapılan birim ve iş hacmi, görevin önem ve güçlüğü, görev yerinin özelliği, çalışma süresi, personelin sınıfı, rütbesi, kadro veya görev unvanı, derecesi, atanma usulü ile emsali veya benzeri görev ve unvanlarda bulunan personele mali haklar kapsamında yapılan her türlü ödemeler dahil, almakta oldukları toplam ödeme tutarları gibi kriterlerle birlikte veya ayrı ayrı dikkate alınarak Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenecek.

Emsali veya benzeri görev ve unvanlarda bulunan personel arasındaki ücret dengesini sağlamak amacıyla, mali haklar kapsamında yapılan her türlü ödemeler dahil, alınmakta olunan toplam ödeme tutarları esas alınarak, aynı veya benzeri görev ve unvanlarda bulunan personel için farklı oranlar belirlenebilecek veya hiçbir belirleme yapılmayabilecek.

''Makam, yüksek hakimlik, temsil veya görev'' tazminatları da kaldırılarak, bunlardan yararlananlara ek ödemeden yararlanma olanağı getirilecek.
Başbakanlık başta olmak üzere, DPT, Denizcilik Müsteşarlığı, Devlet Personel Başkanlığı, TOKİ, TÜİK, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, TAEK, Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü ve ÖİB'nin de aralarında bulunduğu çeşitli kurumlarda her ay maktu fazla çalışma ücreti alanların fazla çalışma ücreti, ek ödemenin altında kalması halinde, bu personele fazla çalışma ücreti yerine ek ödeme verilecek. Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenler ile sosyal hizmet kuruluşlarındaki öğretmenler hariç olmak üzere fiilen yapılmayan ders karşılığı ek ders ücretinden yararlanan memurlar için de aynı uygulama geçerli olacak.

Ulaştırma, Kültür ve Turizm, Çevre ve Orman bakanlıkları, Denizcilik Müsteşarlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü personeline ek ödemeler, döner sermaye bütçelerinden yapılacak.

Devletin mali imkanlarını göz önünde bulundurmak suretiyle merkezi yönetim kapsamında kamu idarelerinde istihdam edilen personele yapılan ek ödemelerin tamamını veya bir kısmını, teşkilat yapısı esas alınarak merkezi yönetim bütçesinden veya döner sermayesi bulunan kurumlar için döner sermaye bütçesinden yaptırmaya Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

Aylık, ödenek, mali ve sosyal haklar bakımından askeri hakimler ile adli ve idari yargı hakim ve savcıları arasındaki denklik sağlanacak.

KIYI TESİSLERİNDE İRTİFAK HAKKI

Hazinenin özel mülkiyetinde ve devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlar üzerinde münhasıran liman yapılmak amacıyla tesis edilen irtifak hakları ile verilen kullanma izinlerine ait sözleşmelerdeki üçüncü kişilere ait yüklerin yükleme ve boşaltılması ile gemi konaklama bedellerinden elde edilecek hasılattan Hazineye nispi pay ödeneceğine dair hüküm, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 6 ay içinde başvuruda bulunulması ve sözleşmeden doğan mali yükümlülüklerin yerine getirilmesi gibi şartlarla 1 Ocak 2008'den geçerli olmak üzere yüzde 1 olarak uygulanacak.

Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlar ile kıyı kenar çizgisinin deniz yönünde (kıyıda) bulunan devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerler ve deniz, göl ve akarsularda doldurma veya kurutma yoluyla elde edilen alanlar üzerinde tersane, yat limanı, kuruvaziyer limanı, dolfen, iskele, dolgu, rıhtım, boru hattı, şamandıra, platform ve benzeri kıyı yapıları yapılmak amacıyla özel düzenlemeler hariç olmak üzere lehlerine ''49 yıldan az süreli'' olarak irtifak hakkı tesis edilen veya kullanma izni verilen yatırımcılar, belli koşulları yerine getirirse bu süreler uzatılacak.

Yatırımcılar tarafından, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 6 ay içinde başvuruda bulunmaları ve sözleşmeden doğan mali yükümlülüklerini yerine getirmeleri, idare aleyhine açılmış davalardan feragat etmeleri ve rayiç bedel esas alınarak tespit edilecek irtifak hakkı ve kullanma izni bedeli üzerinden yeni sözleşme düzenlenmesi şartıyla, irtifak hakkı ve kullanma izni sözleşmelerinin süresi hakkın başlangıç tarihinden itibaren 49 yıl olarak değiştirilecek.

DHMİ'YE BEDELSİZ DEVİR

Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan ve DHMİ Genel Müdürlüğüne tahsis edilen veya kullanımına bırakılan ya da kurum tarafından fiilen kullanılan taşınmazlar, Maliye Bakanlığı tarafından uygun görülen ve devrinde hukuki ve fiili engel bulunmaması koşuluyla DHMİ'ye bedelsiz devredilecek.

Özel mevzuat hükümlerine göre tescili mümkün olmayanlar ile ormanlar hariç olmak üzere, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazlardan meydan işletmeciliği için DHMİ tarafından kullanılmakta olanlardan Maliye Bakanlığınca uygun görülen ve devrinde hukuki ve fiili engel bulunmayanlar, kurumun talebi üzerine Maliye Bakanlığı tarafından Hazineye tescil edildikten sonra üzerindeki yapı ve tesislerle birlikte, kuruluş amaçlarında kullanılmak üzere bedelsiz olarak yine DHMİ'ye verilecek.

Milli Savunma Bakanlığına tahsisli olanlar ile Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde olup DHMİ Genel Müdürlüğü ile ortak kullanılan taşınmazlar, düzenleme kapsamı dışında olacak.

İMAR MEVZUATINDAKİ KISITLAMALAR UYGULANMAYACAK

Taşınmazların DHMİ'ye devrinden önce tescil, parselizasyon, ifraz, tevhit ve terkin işlemleriyle sınırlı olarak, imar mevzuatı ile diğer mevzuattaki kısıtlamalar uygulanmayacak.

Tapuda DHMİ adına tescil ve tahsis edilecek taşınmazların, kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar kullanımları nedeniyle kurum adına tahakkuk ettirilmiş ecrimisil bedellerinden henüz tahsil edilmemiş olarlar, hangi safhada olursa olsun terkin edilecek. Tahsil edilmiş ecrimisil bedelleri iade edilmeyecek.

Bu taşınmazlardan DHMİ tarafından üçüncü kişilere kiraya verilenler hakkında, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar kullanımları nedeniyle, kiracılar adına tahakkuk ettirilmiş ecrimisil bedellerinden henüz tahsil edilmemiş olanlarsa kira bedellerinin tahsil edilmiş olması kaydıyla, hangi safhada olursa olsun terkin edilecek.

KARAYOLLARI VE DSİ

Hazineye ait taşınmazlardan, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte; Karayolları Genel Müdürlüğüne tahsisli veya kullanımında olanlardan, Genel Müdürlüğün bağlı olduğu bakanın talebi, Maliye Bakanının teklifi ve Başbakanın onayı ile tespit edilenlerin satışından elde edilecek gelirleri, genel bütçeye gelir ile bölünmüş yol veya devlet ve il yolları yapım, bakım ve kamulaştırma hizmetlerinde kullanılmak üzere Karayolları Genel Müdürlüğü bütçesine ödenek kaydetmeye Maliye Bakanı yetkili olacak.
Maliye Bakanı, DSİ'ye tahsisli veya kullanımında olanların satışından elde edilecek gelirleri; genel bütçeye gelir, ayrıca baraj, sulama ve içme suyu tesislerinin yapım, bakım ve kamulaştırma hizmetlerinde kullanılmak üzere DSİ bütçesine ödenek olarak kaydedebilecek.

PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLAYACAK

Kamu idareleri yürütecekleri faaliyet ve projeler ile bunların kaynak ihtiyacını içeren performans programı hazırlayacak.

Kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılması açısından Başbakan ve TBMM'ye karşı olan bakanların sorumlulukları arasına, ''Hukuki ve mali'' konular da dahil edilecek.

Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığının etüt ve proje işleri, araştırma-geliştirme projeleri, makine, silah-mühimmat, teçhizat ve sistem alımları ile bunların bakım, onarım ve imalat işleri için ertesi yıllara geçici yüklenmelere girişilmesi olanağı getirilecek.

Kamu idareleri tanımına bağlı kalmaksızın; mali istatistiklerin derlenmesi amacıyla uluslararası sınıflandırmalara uygun olarak DPT, Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası ve TÜİK'in de görüşünü almak suretiyle, genel yönetim sektörü adıyla bir kapsam belirlemeye ve bu kapsamdaki kamu idarelerinin mali verilerini almaya Maliye Bakanlığı yetkili olacak.
Kamu idarelerinden, mali istatistik verilerini süresinde göndermeyenlere Maliye Bakanlığınca 1 ay ek süre verilecek. Ek süre sonunda da verilerin gönderilmemesi halinde, Maliye Bakanlığının talebi üzerine, ilgili kamu idaresinin üst yöneticileri tarafından mali hizmetler birimi yöneticisi ile muhasebe yetkilisine, her türlü aylık, ödenek, zam ve tazminat dahil yapılan 1 aylık net ödemeler toplamı tutarında idari para cezası verilecek. İdari para cezası uygulanmış olması bilgi verme yükümlülüğünü ortadan kaldırmayacak.

Muhasebe yetkilisi sertifika programı ile muhasebe yetkililerinin çalışma usul ve esasları, Maliye Bakanlığınca hazırlanacak yönetmelikle düzenlenecek. Kamu idarelerinde muhasebe yetkilisi görevini yürütmek üzere sertifika almış olanlar arasından muhasebe yetkilisi atanacak.

DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİNİ YENİDEN YAPILANDIRMA


Kamu idarelerinde kurulmuş döner sermaye işletmelerinin yeniden yapılandırılması için öngörülen süre, 2007 sonundan 2010 sonuna çekilecek.

Maliye Bakanlığı, genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin mali tablolarını, 31 Aralık 2012'ye kadar muhasebe ve raporlama standartları ile muhasebe tekniğine uygunluk açısından denetleyebilecek.

ORMAN YANGINLARI İÇİN UÇAK KİRALAMA

Çevre ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından 2008-2015 arasında, orman yangınlarıyla havadan mücadele ve acil sağlık hizmetlerinde kullanılmak amacıyla gerçek ve tüzel kişilerden her nevi hava aracı kiralama süresi 3 yıldan 7 yıla çıkacak.

CİNSEL SALDIRI SUÇU

Mağdur ve şikayetçiler, vekili bulunmaması halinde, cinsel saldırı suçu ile alt sınırı 5 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda, baro tarafından kendine avukat görevlendirmesini isteyebilecek.

TCDD'NİN TAŞINMAZLARI

TCDD Genel Müdürlüğünün işletmecilik fazlası taşınmazlarının satışına karar verilmesinde, bu kuruluşun yönetim kurulu yetkili olacak.
İmar planında TCDD alanı veya TCDD hizmet alanı olarak ayrılan taşınmazlar, ancak imar planı değişikliği yapılarak satışa konu edilebilecek.

Satış bedelleri, TCDD tarafından yeni demiryolu inşaatı ve mevcut demir yollarının bakımı, onarımı ve iyileştirilmesi ile demiryolu araçlarının temininde kullanılacak.

İşletmecilik fazlası taşınmazların kamu kurum ve kuruluşlarına ihale yöntemine tabi olmaksızın satışına ve satış bedelinin dörtte birini peşin, kalan bedele kanuni faiz uygulanmak suretiyle 2 yılı geçmemek üzere taksitlendirilmesine ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye TCDD Yönetim Kurulu yetkili olacak.

TOKİ Başkanlığına yapılan satışlarda mülkiyetin devri, TCDD tarafından takyidat konulmaksızın ve teminat alınmaksızın peşinatın ödenmesinden sonra gerçekleştirilecek.

Satışı ve değerlendirilmesi yapılacak taşınmazlar, TCDD Genel Müdürlüğü tarafından çevre imar bütünlüğünü bozmamak kaydıyla yapılan veya yaptırılan her ölçekteki imar ve parselasyon planları, büyükşehir belediye sınırları içerisinde kalan alanlar için büyükşehir belediye meclisi tarafından, il, ilçe ve belde belediye sınırları ile mücavir alanları içerisinde kalan alanlar için ilgili belediye meclisleri tarafından, diğer yerlerde ilgili valilik tarafından, planların belediyelere veya valiliğe intikal ettiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde aynen veya değiştirilerek onaylanması suretiyle yürürlüğe girecek. 3 ay içerisinde onaylanmayan planlar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından resen yürürlüğe konulacak.

Ayrıca TCDD'ye ait işletmecilik fazlası taşınmazlardan yönetim kurulunca uygun görülenler, özelleştirilmek üzere ÖİB'ye bildirilecek. Bu taşınmazların satışından elde edilecek gelir, TCDD'ye aktarılacak.

İL ÖZEL İDARESİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK

İl Özel İdaresi Kanununda yapılan değişikliğe göre, bakanlıklar ve diğer merkezi idare kuruluşları; yapım, bakım ve onarım işleri, devlet ve il yolları, içme suyu, sulama suyu, kanalizasyon, enerji nakil hattı, sağlık, eğitim, kültür, turizm, çevre, imar, bayındırlık, iskan ve spor gibi hizmetlere ilişkin yatırımları, kendi bütçelerinde bu hizmetler için ayrılan ödenekleri il özel idarelerine aktarmak suretiyle gerçekleştirebilecek.
Aktarma işlemi ilgili bakanın onayıyla yapılacak ve bu ödenekler tahsis amacı dışında kullanılamayacak. İş, il özel idaresinin tabi olduğu usul ve esaslara göre sonuçlandırılacak. İl özel idareleri de bütçe imkanları ölçüsünde bu yatırımlara kendi bütçesinden ödenek aktarabilecek.

MAHALLİ İDARE BİRLİKLERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK

Mahalli İdare Birlikleri Kanununda yapılan değişikliğe göre, bakanlıklar ve diğer merkezi idare kuruluşları ile il özel idareleri; köye yönelik hizmetlere ilişkin yapım, bakım ve onarım işleri, bölünmüş yol, elektrifikasyon, köy yolu, içme suyu, sulama suyu, kanalizasyon yatırımlarını, kendi bütçelerinde bu hizmetler için ayrılan ödenekleri köylere hizmet götürme birliklerine aktarmak suretiyle gerçekleştirebilecek.

Aktarma işlemi merkezi idare kuruluşlarında ilgili bakanın, il özel idarelerinde valinin onayıyla yapılacak ve bu ödenekler tahsis amacı dışında kullanılamayacak.

YIPRANAN TARİHİ VE KÜLTÜREL VARLIKLAR

Yenileme alanında kalan Hazineye ait taşınmazlar; bir kamu hizmetine tahsisli olanlar, ön izin verilmiş veya üzerinde irtifak hakkı tesis edilmiş olanlar, Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu kapsamında bulunan yerler ile sivil ve askeri hava alanları ve mania planları kapsamında kalan yerler hariç olmak üzere, Maliye Bakanlığının teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı ile projeyi yürüten il özel idaresine veya belediyeye bedelsiz olarak devredilecek.

Devir işlemleri her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutulacak. Devir tarihinden itibaren 5 yıl içinde devir amacına uygun olarak kullanılmayan taşınmazlar, bedelsiz olarak resen Hazine adına tescil edilecek. Söz konusu taşınmazlardan elde edilecek gelirin, proje ve uygulama giderleri düşüldükten sonra kalan kısmının yüzde 50'si Hazineye aktarılacak. Yenileme alanı ilan edilen yerlerde, yenileme projesi kapsamında kalan taşınmazlar, devir işlemleri sonuçlandırılıncaya kadar Hazinece satılamayacak, kiraya verilemeyecek, tahsis edilemeyecek.
Yenileme alanlarında uygulanacak projelerin kamulaştırma, plan, proje ve yapım işlerinde kullanılmak üzere, Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı hesabından belediyelere aktarma yapılacak.

SULAMA VE KURUTMA ÜCRETLERİ

DSİ tarafından tahakkuk ettirilen sulama ve kurutma tesisleri işletme ve bakımını ücretlerinden vadesi 1 Ocak 2004 tarihinden önce olup, kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar tahsil edilememiş olanlar ile bunlara ilişkin fer'ilerinin tahsilinden vazgeçilecek ve bu alacaklar, ilgili muhasebe birimleri tarafından terkin edilecek.

Sosyal yardım zammı borçlarının, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının açığını finanse etmek amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesinde yer alan ödenekten mahsup edilmesine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yetkili olacak.

AA