kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bankalar memura maaşına göre 'promosyon' ödeyecek!

FURKAN ALP
Devlet memurlarının maaş ödemeliri ile ilgili banka promosyonlarına ilişkin genelgede yapılan değişiklik ile memurlara 'eşit şekilde ödeme' kaldırıldı. Yüksek maaş alan memur artık fazla promosyon alabilecek..
Kamu personelinin maaş ödemelerine ilişkin banka promosyonları ile ilgili değişikliğe gidildi. Banka promosyonlarının ödenmesine ilişkin 20 Temmuz 2007 tarihli Başbakanlık Genelgesi'nde dün iki yeni düzenleme yapıldı. Değişiklik genelgenin 5'inci maddesinde yani tek bir maddede yapıldı ancak düzenleme ile devlet memurlarının banka promosyonlarından 'eşit şekilde ödeme' imkanından yararalanması tanımı çıkarıldı. Yani yüksek maaş alan bir devlet memuru bundan böyle ilgili kurum ve banka arasında yapılan promosyon anlaşmasından daha fazla pay alacak. Ayrıca diğer düzenlemeyle de promosyon ödemelerinin "6 aylık periyotlarla" ödeme koşulu kaldırıldı. Bankalar memurlara verecekleri promosyonları aylık, üç aylık, altı aylık ve/veya 1 yılda ödeme imkanına kavuştu.

BAĞIŞTA KURUM NİTELİĞİ ÖNEMLİ
Kamu maaşlarının ödenmesine aracılık eden bankalar tarafından sağlanan ek mali imkanların tasarrufunda, kamu kurum ve kuruluşlarında uygulama birliğine devam edilecek ve dağıtılacak promosyonlar, ilgili banka tarafından personel adına açılan hesaba aktarılmak suretiyle ödenecek. Bir yılı aşkın bir süredir uygulama ile ilgili çalışmalar yapan bankalar anlaştıkları ilgili kurumda çalışan memurlara aylık, üç ayda bir, altı ayda bir ve yıllık olmak üzere ikramiye niteliğinde nakit ödemelerde bulunuyor. Örneğin geçtiğimiz öğretim yılının son günlerinde İstanbul'da Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir ilk öğretim okulunun maaş ödemelerini ihale ile kazanan özel bir banka, okulda görevli 120 öğretmene 3 yıl boyunca altı ayda bir 160 YTL ödemeyi taahhüt etti ve ilk ödemeler gerçekleşti. Peki bankacılar kurumlara söz konusu promosyonları dağıtırken nelere bakıyor ve bu düzenleme ile hangi kriterler öne çıkacak? Bankalar iligili kamu kuruluşuna maaş ödemeleri karşılığında bir miktar bağışta bulunuyor. Genelde kamu kuruluşu bağışın yüzde 25'ini kurum için alırken, kalan yüzde 75'lik oran ise kamu çalışanları arasında belirli sürelerde ödenmek üzere paylaştırılıyor. Çalışan sayısı, ortalama maaş ödemesi, kurumun özellikleri, bulunduğu şehir ve maaş dağılımı gibi konular dikkate alınıyor. Bankalar bir de o tip müşterilerden örneğin sağlık çalışanlarından ne kadar kazandıklarını, öğretmen ve silahlı kuvvetler mensuplarının müşteri ilişkileri gibi konuları da inceliyor.