kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Maliye, son zamanlarda otobüs ve vapurlarda kullanılmaya başlayan kredi kartları ile kayıt dışının izini sürecek. Bunun yanında otoparklar ile içecek ve bisküvi alınabilen otomatların hafızaları da kontrol edilecek ve karşılaştırmalar yapılarak vergi kaybı tespit edilmeye çalışılacak.

Maliye, kayıt dışını otobüs vapur ve otoparkta arıyor

Hazal ATEŞ ANKARA
Kayıt dışını çözmek için şimdi de vapur, otobüs, otopark ve seyyar satıcılara el atan Maliye kredi kartları ve makine hafızalarına güveniyor..
Maliye, İstanbul başta olmak üzere vapur ve otobüslerden yolcu geçişlerini, otopark hasılatını ve kapıdan satışları yakın markaja aldı. Maliye, bankalar aracılığıyla vapur, otobüs, otopark ve seyyar satış hasılatını takip edecek. Elektronik otoparklarda giren çıkan araçlar günlük takip edilecek, hafızaları silinmeyecek. Seyyar satıcılar da müşteriye en az iki belge vermek zorunda kalacak. Maliye Bakanlığı'nca yapılan düzenlemeye göre deniz ve şehiriçi toplu taşımacılığında, bankaların çıkarttığı kredi kartları ve banka kartları kullanılacak. İşte, vergi kaçağını önlemeye yönelik Maliye formülü:

* "AKSARAY, AKSARAY GEL ABİ GEL" DEVRİ KAPANIYOR: Yolcu geçişleri gün sonunda banka tarafından raporlanacak. Kart ile yapılan geçişlerde yolcu sayısı ve ödemeler banka tarafından kayıt altına alınacak ve gün sonunda raporlanacak. İşletmelerin beyanları ile gelirleri karşılaştırılacak.

* OTOPARKÇILARA TAKİP: Elektronik sistemlerle gerçekleştirilen otopark hizmetlerinde ücret alımı sırasında sistem yazıcıları tek nüsha perakende satış fişi düzenleyecek. Ödemeleri kaydeden cihaz, mali hafızasında oluşan tüm bilgileri, hiçbir şekilde silmeden muhafaza edecek.

* KAPIDAN ALINAN TENCEREYE ÇİFTE FATURA: Kapıdan satışlarda, vatandaşa verilecek sözleşmede iade bölümünün de yer alacağı bir fatura düzenlenecek. Bunun en az 2 örneği de, malla birlikte müşteriye verilecek.

* COLA MAKİNELERİ DE İZLENECEK: İçecek veya çikolata, bisküvi alınan otomatik satış makinelerin hafızası silinip değiştirilemeyecek. Yabancı para birimi ile düzenlenen faturada, TL karşılığı bulunmaması durumunda, mükellef adına 2'nci derece usulsüzlük cezası kesilecek.
Haberin fotoğrafları