kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

IMF 2009 dünya toplantısı için İstanbul'da otel pazarlığı yaptı

Recai KÖMÜR SABAH-İSTANBUL
2009'da IMF-Dünya Bankası toplantılarına ev sahipliği için hazırlanan İstanbul'da otellerin fiyatını 2-3 kat artırması 'mini kriz' yaratttı. Turizm Bakanlığı devreye girince fiyatlar eski seviyeye çekildi..
Türkiye'nin ve İstanbul'un tanıtımına büyük katkılar sağlayacak dev kongrelerden biri olan IMF ve Dünya Bankası 2009 yıllık toplantıları konusunda 'mini kriz' yaşandığı ortaya çıktı. İstanbul'da 6-7 Ekim 2009'da yapılacağı açıklanan 184 devlet başkanı, yaklaşık 10 bin kişinin katılacağı toplantılar için İstanbul'daki oteller oda fiyatını 2'ye hatta 3'e katlayınca kongrenin başka bir yere alınmasının bile gündeme geldiği öğrenildi. Alınan bilgiye göre Turizm Bakanlığı'nın devreye girmesiyle konu şimdilik tatlıya bağlandı. Türkiye'nin tanıtımına büyük katkısı yapması beklenen IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarını 6-7 Ekim 2009 tarihinde İstanbul'da yapılacağı açıklanmıştı. 184 üye ülkenin devlet başkanları, başbakanları ve merkez bankalarının başkanlarının resmi düzeyde katılacağı ve toplam 10 bini aşması beklenen katılımcı sayısı nedeniyle İstanbul'daki oteller hazırlıklarını sürdürüyor.

BAŞKA ÜLKE GÜNDEME GELDİ
2006'da Singapur'da yapılan toplantılarda katılımcılar ortalama 250-300 dolar konaklama ücreti öderken İstanbul'da bu rakam 700-800 Euro olarak bildirilince IMF harekete geçti. Katılımcıların devlet memuru seviyesinde olduğu ve kendilerine verilen harcırahlarla yüksek konaklama fiyatlarını ödeyemeyeceklerini belirten IMF yetkilileri, kongrenin başka bir yerde yapılmasını gündeme getirdi. Bu fiyatların bildirilmesinin ardından devreye Turizm Bakanlığı girerken ve bakanlık yetkililerinin geçtiğimiz aylarda otelcilerle görüşerek konaklama ücretlerinin 250-300 dolar seviyelerine çekilmesini sağladığı belirtildi. 2009'da IMF toplantıları, 2010'da kültür başkenti olması nedeniyle İstanbul'da otel yatırımı hızla sürüyor. Yatırımlar bittiğinde 57 bin olan yatak kapasitesine 22 bin yeni yatak eklenecek.
Haberin fotoğrafları