kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Büyük resim için tıklayın

Sonucu yabancı bildi, kârını da katladı

RAHİM AK
Önce Lehman Brothers, ardından Goldman Sachs ve son olarak JP Morgan, "AKP kapatılmayacak" diye rapor yayınladı TÜRKIYE "Kesin kapatılır"ı tartışırken üç şirketin "Kapatılmaz" raporları ile alıma geçen yabancı, borsayı yüzde 24 yükseltti, kârı cebe attı..
AK Parti'nin davasının kapatmama yönünde sonuçlanacağı beklentisiyle 1 Temmuz'da başlayan yabancı fonların alımlarıyla borsa yüzde 24 yükseldi. Yabancı fonlar bir kez daha varlıklarını katlamayı başardı. Yabancı yatırım bankalarındaki "AKP kapatılmayacak" değerlendirmesi ilk olarak Lehman Brothers'ın 7 Temmuz tarihindeki 'Geri dönüşün kralları' adlı raporla dile getirildi. Ardından Goldman Sachs'ın aynı görüşleri belirten raporu geldi. İki gün önce de JP Morgan, "AKP'nin kapatılmama olasılığı yüzde 80" diyerek Türkiye'den alım önerdi. Borsa da bu açıklamalarla birlikte düne kadar 1 ayda yüzde 24 yükseldi ve yabancı fonlar kazanımlarını artırdılar.

YÜZDE 1'LİK YANLIŞLIK
Dün davaya ilişkin açıklama yapılacağı bilgisiyle yüzde 5.59 artışla 41 bin 342 puana yükseldi. Borsa ilk seansı yüzde 4.6 yükselişle kapatırken saat 15.00 civarında önce kararın açıklanması için gazetecilerin Anayasa Mahkemesi binasına alındığı haberinin gelmesi ardından haberin yalanlanması borsada yüzde 1'lik oynamaya neden oldu. Borsada kararın açıklanacağı haberinin gelmesiyle endeks yüzde 2 değer kazandı. Bu hareket ise kararın saat 15.00 civarında açıklanacağı ancak piyasalar kapanmadan açıklanmasının yanlış olacağı için 2-3 saat geciktirildiği şeklinde yorumlandı.

Faiz % 19.6'ya geriledi
AK Parti'nin kapanmayacağı yolunda karar açıklanacağı bilgisiyle faiz 19.60'a kadar indi. Gösterge tahvilin bileşik faizi en son mayıs sonunda bu seviyeden işlem görmüştü. Başta yabancı yatırımcıların alımlarıyla olmak üzere dolar da geriledi. Gün içinde para piyasalarında dalgalı bir seyir izlenirken dolar günü 1.16 YTL'den tamamladı. Dolar en son 5 Şubat 2008'de bu değeri görmüştü.

Eurobond faizi de düştü
Türkiye'nin gösterge tahvili Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla 2 puan yükseldi Türkiye'nin 2030 vadeli gösterge dolar tahvilinin fiyatı Anayasa Mahkemesi'nin AKP'yi kapatmama kararının ardından 2.063 puan artışla 148.063 seviyesine yükseldi. Tahvillerin getirisi ise dünkü yüzde 7.52 seviyesinden yüzde 7.377'ye geriledi.