kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Feyhan Kalpaklıoğlu

Selçuk Bey'in DYO hayaline yabancı ortakla ulaşılacak

Feyhan Kalpaklıoğlu
Yaşar Holding, boya sektöründe yurtdışında yerleşik bir şirketle stratejik ortaklık yapmak konusunda ön görüşmelere başladı. Holding Başkanı Feyhan Kalpaklıoğlu, "Boyada global olmak şart" dedi..
Yaşar Holding A.Ş, DYO Boya'yı kapsayabilecek şekilde stratejik ortaklık/işbirliği için ön görüşmelere başladığını duyurdu. DYO'dan İMKB'ye gönderilen yazıda, şirketin hakim ortağı Yaşar Holding'in açıklamasına yer verildi. Yaşar Holding açıklamasında, 18 Nisan 2008'de, Holdingin Türkiye ve çevre ülkelerde boya sektöründe faaliyet göstermek üzere ve topluluğun mevcut ve muhtemel işlerini de kapsayabilecek şekilde stratejik ortaklık/işbirliği arayışlarının sürdüğünün bildirildiğinin hatırlatıldığı kaydedildi. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyhan Kalpaklıoğlu, holdingin DYO'dan ayrı olarak yurtdışında da pek çok boya şirketine sahip olduğunu belirterek, Ekim 2007'de ortaklık görüşmesi yaptıkları şirketin bir fona ait olduğunu, ancak o tarihlerde söz konusu şirketin mortgage krizinden etkilenmesiyle görüşmelerin kesildiğini söyledi. Kalpaklıoğlu, boya şirketlerinin yabancı şirketlerle stratejik işbirliği konusunda karar almalarının gerekçesini de "Boya sanayi çok global bir yapı aldı. Artık global olmak isteyen bir çok şirket bu tür işbirliklerine gidiyor. Türkiye'de de örnekleri pek çok" dedi. DYO Boya, daha önce yurtdışında yerleşik bir şirketle boya sektöründe yüzde 50-50 ortaklıkla şirket kurmak üzere ön görüşmelere başladığını Ekim 2007'de açıklamış, ancak geçtiğimiz nisan ayında bu görüşmelere ara vermişti.

180 BİN TONLUK ÜRETİM
Boya sektörü, Yaşar Holding'in ilk iş kolu. 1927'de Durmuş Yaşar'ın İzmir Şeritçiler'de açtığı ilk boya dükkânı, Yaşar Holding'in de temelini oluşturdu. 1941'de ise Durmuş Yaşar ilk boya imalathanesini kurarak, o günlerde hemen hemen tamamı ithal edilen ve yerli olarak da elle karıştırılarak üretilebilen boyaların yerini alacak şekilde üretime geçti. 1954'te ise Türkiye'nin ilk boya fabrikası Durmuş Yaşar ve Selçuk Yaşar'ın bir araya gelmesiyle üretime geçti. Ve o gün "Durmuş Yaşar ve Oğulları"nın başharfleriyle DYO markası doğdu. Yaşar Boya ve Kimya Grubu, zaman içinde yaklaşık 1.500 kişiye istihdam sağlayan, 180 bin tona ulaşan boya üretim kapasitesi, 950 çeşit ürünü, 3 bin 200 ambalaj ve çeşitle sadece Türkiye'de değil, dünya pazarlarında da hizmet veren bir grup oldu. Yaşar Holding boya sektöründe DYO Boya Fabrikaları ve Sanayi, DYO Matbaa Mürekkepleri Sanayi, DYO Balkan SRL, Kemipex Joint Stock ve Mediterranean Trade for Faints Company şirketleriyle faaliyet gösteriyor. DYO, inşaat, deniz, endüstriyel ve tekstil boyaları ile sentetik reçine, polyester ve yapı kimyasalları üretiyor.
Haberin fotoğrafları