kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Düşük kur yabancıya yarıyor faiz ve kur düzeyi gerçekçi değil'

Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Türkiye'nin artık yeni bir ekonomik vizyon ve programa ihtiyacı olduğu söyledi. Kur ve faizin artık gerçekleri yansıtmadığını kaydeden Özince, bu konuyu 'serbest piyasa' deyip geçiştirmenin de artık mümkün olmadığını kaydetti. YTL'yi güçlü konuma getiren nedenlerin ekonominin iç dinamikleriyle açıklanmadığını ifade eden Özince, "Yabancı gelip döviz bozduruyor. Kur onların işine yarıyor. Bizim yaptığımız bir şey değil ki serbest piyasa diyelim" dedi. Kurun, Türkiye'nin dış satımını destekleyecek düzeye gelmesi gerektiğinin altını çizen Özince, "Dış ticaret açığını finanse ediyoruz diyerek, bir yandan varlıkları satarak, bir yandan vatandaşın sırtına faiz yükleyerek bir yere varılmıyor. Bu dengeyi ne sokaktaki adam ne işadamı tasvip ediyor. İnandırıcılığını kaybetti" diye konuştu.

ENFLASYON YILAN OLDU
Özince, enflasyonun Türkiye'de artık eskisi gibi bir dinazor olmadığını, olsa olsa yılan olarak nitelendirilebileceğini kaydederek, kurun yükselmesiyle tekrar hortlamasından korkmadığını söyledi. Özince, cari açığın çok yüksek olduğunu belirterek, "Ne yazık ki cari açığın çözümlenebilir olduğunu başlarda düşünenlerden biriyim. Özeleştiri yapmam gerekirse cari açığın doğrusu enflasyon gibi bir canavar haline geleceğini düşünmemiştim. Bunun bu kadar büyüyüp Türkiye'nin üzerine bir problem olacağını, ithalatı böylesine kamçılayacağını, istihdamı ve teşebbüs gücünü baltalayacak hale geleceğini öngörememiştim. Ben de bu işin varsa az da olsa günahkârlarından biriyim diyebilirim" diye konuştu.

BANKALAR UCUZ GİTTİ
Özince, Türk bankalarının yabancılara satışıyla ilgili olarak "Sigorta ve bankalar ucuza gitti. Maalesef çok yüksek çarpanlarla satılmadı. Ancak sadece alan değil, satan da razıydı. Yabancı sermayeye sırt çevirmemeliyiz. Ama bize ait ulusal ekonomi politikası olmadan 'Bırakın alsınlar. Bırakın yapsınlar' gibi bir mantık, mantıksızlıktır. Ulusal politika olmazsa bu işler olmaz'' dedi. Özince, 'Sizce ulusal politikamız var mı?'' sorusuna ise "Varsa ben de bilmiyorum" dedi.