kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Borsada yüzde 3.18'lik artış

SABAH İNTERNET
Yeni Haber
Faizlerdeki düşüş ve yabancı girişiyle İMKB endeksi yüzde 3.18 artışla 36,374.36 puandan kapandı.


İşlem hacmi ise 1.36 milyar YTL ile dünkü 845 milyon YTL'ye göre yüzde 61 yükseldi.

Reuters'e konuşan Garanti Yatırım Analisti Tolga Kudaloğlu, "Bu hafta endeks genel olarak güçlü seyretti, İMKB'nin diğer borsalara göre ucuz kalması yabancıların ilgisini çekti. Son dönemde AKP'nin kapatma olasılığının azaldığına dair beklentiler de bu trendi güçlendirmiş olabilir; ama, esas sebep İMKB'nin diğer borsalara göre geride kalmış olması" dedi.

Bankacılar, Hazine'nin bu hafta gerçekleştirdiği 3 ihale ve bugünkü iç borç geri ödemeleri sonrasında piyasada kalan 3.86 milyar YTL'nin bir bölümünün hem mali hem de para piyasalarına giriş yaptığını söyledi.
Global piyasalardaki düşüşe rağmen bankacılar 4 milyar YTL'ye yaklaşan nakdin de etkisiyle faizde 51 baz puan düşüş yaşandığını YTL'nin değer kazandığını söyledi.

Tahvil/bono piyasasında yeni gösterge olan 14 Nisan 2010 vadeli kıymetin ortalama bileşik faizi dün gerçekleşen ihalede yüzde 21.64 olurken, ikincil piyasada valörlü kapanışta yüzde 21.87 oldu. Tezgahüstü piyasada bu sabah yüzde 21.80- 21.85 seviyesinden açılan faiz, spot kapanışta 21.70 olurken valörlü işlemlerde 1645 itibarıyla yüzde 21.36 seviyesine geriledi.

Hazine, bugünkü toplam 13.62 milyar YTL'lik iç borç geri ödemesini karşılamak için bu hafta düzenlediği üç ihale ile toplamda 9.763 milyar borçlandı.

Gösterge tahvilde faizin yarım puanlık düşüş gerçekleştiğini belirten özel bir bankanın tahvil/bono yöneticisi "Dün ihracı gerçekleşen 14 Nisan 2010 vadeli yeni gösterge tahvilde faiz, bugünkü işlemlerde düşüş gösterdi. Bugün tüm mali ve sermaye piyasalarında da benzer bir durum yaşandı. İhaleler sonrası piyasada kalan 4 milyar YTL'ye yakın nakdin bir kısmı, mali piyasalara bir kısmı da para piyasalarında giriş olarak gerçekleşti. Bugün bu gelişme diğer bütün global piyasalardaki gelişmeleri arka planda bıraktı ve faizde düşüş yaşanmasına neden oldu" dedi.

Merkez Bankası kapanış kurlarına göre Türk Lirası, bugün dolar ve euro karşısında hafif değer kazandı. Liranın dolar karşısındaki kazancı yüzde 0.07 olurken, euro karşısındaki kazancı ise yüzde 0.5 oldu.