kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Memura ek zam müjdesi

Yeni Haber
Hükümet, 1,5 milyon devlet memuruna, 15 Ağustos'ta ''ek ödeme zammı'' yapmaya hazırlanıyor. Ek ödeme iyileştirmeleri 3 ya da 4 yıl boyunca devam edecek ve en geç 4 yıl sonunda, kamuda ''eşit işe eşit ücret'' ilkesi hayata geçmiş olacak.

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu koordinatörlüğünde, Maliye Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve diğer ilgili birimlerin katılımıyla yürütülen ''Kamu Personelinin Yeni Maaş Sistemi'' çalışması tamamlandı. Başlangıçta maaş sisteminde köklü bir revizyon öngören taslak, Meclis'in tatile gireceği dikkate alınarak, ''Ek Ödeme Düzenlemesi''ne dönüştürüldü ve Bakanlar Kurulu'nda da bu şekliyle kabul edildi.

Bu hafta içinde Meclis'te ele alınması öngörülen düzenleme, gündemdeki bir tasarının görüşülmesi sırasında verilecek bir önergeyle hayata geçirilecek.375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3'üncü maddesinde değişiklik yapılmasını öngören önergeyle ek ödeme almayan devlet memurlarına verilmekte olan denge tazminatı kalkacak.

İŞİN NİTELİĞİNE GÖRE AYRI ORAN BELİRLENECEK

Yeni düzenlemeyle 1 Temmuz 2006 tarihinden bu yana 1850 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda yapılan ödemenin yerini, ''En yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) yüzde 200'ünü geçmemek üzere, her ay ek ödeme yapılabilir'' hükmü alacak.

Ek ödemenin oranıyla esas ve usulleri, ''görev yapılan birim ve iş hacmi, görevin önem ve güçlüğü, görev yerinin özelliği, çalışma süresi, personelin sınıfı, rütbesi, kadro veya görev unvanı, atanma usulüyle emsali veya benzeri görev ve unvanlarda bulunan personele mali haklar kapsamında yapılan her türlü ödemeler dahil almakta oldukları toplam ödeme tutarları gibi kriterler birlikte veya ayrı ayrı dikkate alınarak'' Maliye Bakanlığının teklifi üzerine, Bakanlar Kurulunca belirlenecek.

Emsali veya benzeri görev ve unvanlarda bulunan personel arasındaki ücret dengesini sağlamak amacıyla, mali haklar kapsamında yapılan her türlü ödemeler dahil alınmakta olan toplam ödeme tutarları esas alınarak, farklı oranlar tespit edilebilecek veya hiçbir şekilde yeni belirleme yapılmayabilecek.

Denge tazminatından farklı olarak, makam, yüksek hakimlik, temsil veya görev tazminatı alanlar da ek ödemeden faydalanacak.Başbakanlık başta olmak üzere çeşitli kuruluşlarda her ay maktu fazla çalışma ücreti alanların fazla çalışma ücreti, ek ödemenin altında kalırsa, bu personele de fazla çalışma yerine ek ödeme verilecek.

MAAŞLARA 4 YILDA 977 YTL'YE KADAR İYİLEŞTİRME YETKİSİ

Söz konusu düzenlemede, ''devlet memurlarına ek gösterge dahil en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 200'ünü geçmemek üzere her ay ek ödeme'' için Bakanlar Kuruluna yetki verilmesi, maaşlara bugünkü rakamlarla 977 YTL'ye kadar ek iyileştirme imkanı tanıyor.

Düzenlemenin yasalaşması halinde halen kendilerine 136 YTL denge tazminatı ödenen kamu personeline, 977 YTL'yi geçmemek üzere, Bakanlar Kurulunca belirlenecek oranlarda ek ödeme verilebilecek.Ancak, ek ödeme iyileştirmesi, kademeli olarak gerçekleştirilecek ve bütçe imkanları dikkate alınarak 3 ya da 4 yıllık bir sürece yayılacak.

İLK İYİLEŞTİRME AĞUSTOS'TA

Bakanlar Kurulu, bu kapsamdaki ilk iyileştirmeyi Ağustos ayı içinde gerçekleştirmeyi planlıyor.Bu çerçevede, Kanun değişikliğinin gerçekleştirilmesinin ardından Bakanlar Kurulu, bütçe imkanları ve ihtiyaç doğrultusunda, memur unvanları ve kadrolar itibariyle ek ödeme oranları belirleyecek.Buna ilişkin Bakanlar Kurulu Kararının yayımlanmasının ardından da, 1 milyon 495 bin memur, enflasyon farkı ve yüzde 2'lik Temmuz zammıyla birlikte yılın ikinci yarısı için aldığı yüzde 3,96'lık maaş artışından ayrı olarak 15 Ağustos'ta ek ödeme zammı alacak.Bakanlar Kurulu, 2009, 2010 ve 2011 yıllarında da ek ödeme oranlarında artış yapacak.Bu şekilde en geç 4 yıl sonra, aynı işi yapanlar arasındaki maaş farklılığı ortadan kaldırılacak.

10 PUANLIK ARTIŞLA 50 YTL ZAM

Denge tazminatı kalkarken, memurların yüzde 28'lik ek ödemeye karşılık gelen yaklaşık 136 YTL'lik denge tazminatları da ek ödemenin içine
girecek.Bakanlar Kurulu, yüzde 28'lik oran üzerine yeni oranlar uygulayacak.

Maliye Bakanlığının yaptığı çalışmaya göre, ek ödemede 10 puanlık artış, memur maaşlarına 50 YTL zam olarak yansıyacak.

Söz konusu çalışmada, hizmetli maaşlarına 5 puan ek ödeme karşılığında 25 YTL, araştırma görevlisi, öğretmen gibi meslek gruplarında 10 puanlık
ek ödeme artışı karşılığında 50 YTL, mühendis maaşlarında ise 15 puan ek ödeme karşılığında 75 YTL ek artış önerildi. Ek ödeme zammının bazı
meslek gruplarında 100 YTL'ye kadar çıkabileceği bildirildi.Yetkililer, meslek grupları içinde en yüksek ek ödeme artışının da polisler için planlandığını ifade etti.

İLK İYİLEŞTİRMENİN MALİYETİ 546 MİLYON YTL

Bu arada, 15 Ağustos'tan itibaren memurlara verilecek ek ödeme iyileştirmesinin 4,5 aylık maliyeti 546 milyon YTL olarak hesaplandı.İyileştirmeye ilişkin kaynak da temin edildi.Önümüzdeki yıllarda yapılacak ek ödeme iyileştirmelerinin ise daha başlangıçta bütçe içinde yer alacağı belirtildi.

HANGİ KURUM, NE ŞEKİLDE MAAŞ ÖDÜYOR?

Günümüzde maaş ödemelerinde, kurumlar arası büyük farklılıklar bulunuyor.

Maliye Bakanlığı tespitlerine göre:
- Personeline düzenli aylık ilave ek ödeme yapılan kurumlar:
Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı (Merkez), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sanayi
ve Ticaret Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Gümrük Müsteşarlığı, TİKA Başkanlığı, Hudut ve
Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Yurt-Kur Genel Müdürlüğü, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Devlet Meteoroloji İşleri Genel
Müdürlüğü.
- Personeline düzenli aylık peşin fazla mesai ücreti ödenen kurumlar:
TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, MGK Genel Sekreterliği, MİT MÜsteşarlığı, DPT, Denizcilik Müsteşarlığı, Sosyal Yardımlaşma ve
Dayanışma Genel Müdürlüğü, Devlet Personel Başkanlığı, TÜİK, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Toplu Konut İdaresi, Atom Enerjisi Kurumu, Özürlüler İdaresi, Aile ve Sosyal Araştırma Genel Müdürlüğü, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, ÖSYM.
- Personeline döner sermaye gelirine bağlı olarak ödeme yapan kurumlar:Sağlık Bakanlığı (taşra), Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi, Adli Tıp Kurumu, Vakıf Gureba Hastanesi.
- Kurumsal ilave ödemesi bulunan kurumlar:
Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı (şef ve üzeri kadrodakiler), Başbakanlık (müfettişler), Kültür ve Turizm Bakanlığı (uzmanlar), Çevre
ve Orman Bakanlığı (uzmanlar), Kamu idarelerinin iç denetçileri, İçişleri Bakanlığı (mülki idare sınıfı), Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü
(teknik denetçi), Tarım Bakanlığı döner sermaye ödemesi, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Döner Sermaye Ödemesi, Emniyet Genel Müdürlüğü Döner Sermaye Ödemesi, Üniversiteler Döner Sermaye Ödemesi.

AA