kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'30 yıl sonra bir ilk yaşayacağız eylülde ekstra daralma olacak'

MELTEM ERSOY
30 yıl sonra ilk defa okul açılışı ve Ramazan'ın eşzamanlı olacağını söyleyen Danone Genel Müdürü Timuray, "Zaten yavaşlama vardı. Eylülde canlanma bir yana, ekstra daralma olacak" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'30 yıl sonra bir ilk yaşayacağız eylülde ekstra daralma olacak'
Her yaz yaşanan durgunluğun ardından sonbaharda canlanma yaşandığına dikkat çeken Danone Türkiye Genel Müdür Serpil Timuray, bu sene sonbaharda 30 küsür yıl aradan sonra okulların açılması ve Ramazan'ın aynı döneme denk geleceğini ve bu durumun ekstra bir durgunluk yaratacağını belirtti. "Zaten bu yaz, düşen tüketici güven endeksleri, kapatma davaları, dünyadaki kriz tartışmaları nedeniyle diğer yazlardan daha sıcak bir gündem yaşandı" diye konuşan Timuray, okullar açıldığında hanelerin harcama kalemlerinin değişmesine bağlı olarak, Ramazan'da her yıl olduğu gibi gıda harcamasında artışın bu yıl tam olarak gerçekleşmeyeceğini ve bu sonbahar ekstra bir daralma yaşanacağını dile getirdi. Timuray, son 5 yıldır yılda ortalama yüzde 15'lik bir büyüme yaşayan süt ve sütlü ürünler pazarında da bu rakamın haziran ayı itibariyle yüzde 2'lere düştüğünü vurgulayarak, bu durumun sonbaharda küçülmeye dönüşebileceğini kaydetti. Süt arzı ve fiyatındaki dalgalanmaların en büyük nedeninin mevsimsellik olduğunu belirten Timuray, "Sütten başka hiçbir üründe ihtiyacınız olmayan bir hammaddeyi almak zorunda kalmazsınız. Neden? Çünkü çiftlikle anlaşma yapıyorsunuz ve o çiftlikten ne çıkarsa almayı taahhüt ediyorsunuz. Stoklayamayacağınız için aldığınız ürünleri piyasaya sunmak zorundasınız. Fiyatlardaki istikrarsızlık buradan kaynaklanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

MEVSİMSEL MARKALAR
Bu nedenle iki çeyrek arası yüzde 40 arz makası oluştuğunu belirten Timuray, "Bazı dönemler o kadar arz fazlası oluşuyor ki, sezonsal markalar ortaya çıkıyor ya da süt tozu stoğu artıyor" dedi. Türkiye'de süt tüketiminin her yıl ortalama yüzde 15 arttığını ve önümüzdeki 10 yıl da bunun böyle olmasının öngörüldüğünü söyleyen Timuray, 3'üncü fabrikaları için yatırım planlarını ise şöyle anlattı: "19 Mayıs'ta Danone'un tüm icra kurulu Türkiye'de toplantı yaptı, 3'üncü fabrika için yatırım kararı alındı. Türkiye'yi tekrar öncelikli 5 büyüme ülkesi arasına aldılar. Yeni yatırım için Lüleburgaz'da mı olsun, yoksa başka bir yere mi yapalım aşamasındayız. Bugünkü petrol fiyatlarıyla lojistik artık çok önemli bir parametre oldu. Yeni bir yer olma ihtimali ağır basıyor bu yüzden. Fabrika kuracağımız yere göre üretilecek ürünler de farklı olabilir."
Haberin fotoğrafları