kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
PERVİN KAPLAN

Yabancı okullara kendi sınavını yapma ayrıcalığı

20 yıldır kendi düzenledikleri sınavla öğrencilerini alan özel okullar son 3 yıldır OKS sonuçlarına göre öğrencilerini seçiyor ancak yerleştirmelerini kendileri yapıyor. Bu yıl sayıları 92 olan bu okullar arasında Amerikan Robert, Üsküdar Amerikan ile Fransız Liseleri'nin de bulunduğu 14 yabancı lise de bulunuyor. Ancak bu okullar OKS sonuçları ile aldıkları öğrencilerden memnun olmadıkları gibi önümüzdeki yıldan itibaren Seviye Belirleme Sınavları'nın da değerlendirildiği Ortaöğretim Geçiş Sistemi'ne (OGES) göre de öğrenci almaya sıcak bakmıyorlar. Bunun için de çıkış yolu peşindeler. Yani sınavlarını kendileri yapmak ve öğrencilerini kendi sordukları sorularla seçmek istiyorlar. Bu nedenle defalarca Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile kendi sınavlarını yapma hakkını alabilmek için görüştüler ve hâlâ görüşmeler sürüyor. Bu görüşmelerden çıkan sonuç ise yabancı okullara ayrıcalık tanımaya bakanlığın sıcak bakması. Özel okulların sistemden çıkmasına karşı çıkan Çelik, yabancı okullara "kendi sınavlarını yapabileceklerine" ilişkin henüz resmi olmasa da sözlü olur vermiş durumda. Çelik özel okul temsilcilerine yabancı okulları sistemden ayrı tutabileceğini söylemiş.
Ancak henüz resmilik kazanmayan bu sonuçtan Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği memnun değil. Başkan Vekili Mehmet Gazaz bu hakkın sadece yabancı okullara değil, özel okulların tümüne tanınması gerektiğini söylüyor. Gazaz'a göre bu okulların da kendi sınavlarını yapması eğitim sisteminde bir sıkıntı doğurmayacak. Bu yüzden de eskiden olduğu gibi yine sınavlarını kendileri yapmak istediklerini vurguluyor. OKS ile gelen öğrencilerden de memnun olmadıklarını söyleyen Gazaz, "Kendi isteğimizle bunu kabul etmedik, kendi isteğimizle de çıkamıyoruz" derken, isteklerini şu sözlerle özetliyor:
"Bizim tek istediğimiz kendi sınavımızı yapmak. Bu sistemin doğru bir ölçme ve değerlendirme yaptığına inanmıyoruz. Kendi sınavlarımızda çocuklara müzik, beden, resim derslerinden de sorular soruyorduk. Çocukları daha objektif ölçebiliyorduk. Önemli olan sadece ezber bilgileri değil, çocuk bir resme baktığında onun hangi akımı temsil ettiğini de, bir basketbol maçını kurallarını bilerek de seyredebilecek şekilde yetişmesini istiyoruz. Ama sınava odaklı bu sistemlerde bu olmuyor."
Eylül'de özel okulların yöneticileri toplanacak ve gelecek yıllarda öğrencilerini nasıl seçeceklerini tartışacaklar. Bakanlık eğer sınavlarını yapmalarına izin vermezse bu kez SBS, Davranış Puanı ve Yılsonu Başarı Puanı'na dayanan yeni sistemde sadece SBS sonuçlarını dikkate alarak öğrenci seçmeye sıcak bakacaklar.