kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çiftçiye 5 ay faizsiz ''mazotkart''

Yeni Haber
Eskişehir Ziraat Odası, Shell ve Akbank işbirliğiyle pilot olarak başlatılan uygulama çiftçi kayıt sistemine üye üreticilere beş ay vadeli faizsiz motorin alma imkanı sunuyor.

Eskişehir Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Ünal, mazot ve gübrenin çiftçinin en çok zorlandığı girdiler olduğunu belirterek, üreticileri rahatlatmak için mazot ve gübre sorununu çözmeye çalıştıklarını kaydetti.

Akaryakıt istasyonundan vadeli mazot alan çiftçinin faiz ödemeleri nedeniyle zor durumda kaldığını ifade eden Ünal, şöyle konuştu:
''Herhangi bir akaryakıt istasyonundan vadeli motorin alan çiftçi bunu zamanında ödemezse aylık yüzde 13 faiz ödemek zorunda kalabiliyor. Vade uzayınca veya ödeme geç kalınca bu oran yüzde 20-25'lere çıkabiliyor. Bu durum çiftçinin elini, kolunu bağlıyor. Mazot borcunu ödeyemeyen çiftçi traktörünü, hayvanlarını, su motorunu icraya kaptırdı. Çiftçiyi bu dertten kurtaracağız. Bunun için çalışma başlattık. Tüm mesaimizi buna harcadık. Herkesin kapısını çaldık, seferber olduk. Mazot, çiftçinin her şeyi. Gübre olmasa da olur. Ürünü üç alacağına iki alır. Ama mazot çiftçinin can damarıdır.''

''UYGULAMA KISA ZAMANDA YOĞUN İLGİ GÖRDÜ''

Ünal, Shell ve Akbank işbirliğiyle hazırlanan pilot uygulamayı merkeze bağlı köylerde başlattıklarını belirterek, söz konusu uygulamadan yararlanan çiftçilere beş ay vadeli faizsiz motorin alma imkanı sunduklarını bildirdi.Uygulamanın Türkiye'de ilk defa gerçekleştirildiğini anlatan Ünal, şöyle devam etti:

''İlk etapta merkeze bağlı köylerde başlayan uygulama kısa zamanda yoğun ilgi gördü. İlçelerde de hayata geçirmek için çalışmalara başladık. Çiftçiye çok cazip imkan sunuyoruz. Çiftçi Kayıt Sistemine üye Eskişehir merkeze bağlı köyler ve yerleşim alanlarındaki 15 bin üreticiye arazisinin büyüklüğüne göre limit veriliyor. Bankadan mazot kartı alan çiftçi Alpu yolu üzerine kurulan istasyondan motorini alıyor. Sistem kredi kartı gibi çalışıyor. Ödeme beş ay sonra yapılıyor. Bu sürede motorine zam gelirse çiftçi bu zamdan da etkilenmiyor. Bazı köylere de dağıtım yapıyoruz. Uygulama büyük ilgi gördü. Tüm ilçelere bu hizmeti götüreceğiz. Uygulamanın ilgili firma ve banka tarafından Eskişehir'in ilçelerinden sonra ülke geneline yaygınlaştırılması düşünülüyor.''

AA