kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
KONUŞURKEN BAŞBAKAN ARADI Şimşek konuşurken cep telefonu çaldı. Arayanın Başbakan olduğunu gören Şimşek, "Önemli bir şey olsa gerek" diyerek konuşmasını kesti. Erdoğan, bu konuşma sonrası Ankara’da KEY’in ödeme tarihini açıkladı.

'Borsayı dikkate almıyorum faiz-dövizin seyrine bakarım'

Devlet Bakanı Şimşek, dünyadaki sıkıntılara, Türkiye'deki yapay gündemlere karşın faizlerin halen yüzde 138'lerde değil 20'lerde olduğunu belirterek; "Bu da kırılganlığın az olduğunu gösteriyor" dedi..
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yıl dünyada büyük bir kriz olduğunu, bu krizin Türkiye'ye yansımaları olacağını, ancak Türkiye'nin geçmişe göre daha az etkileneceğini söyledi. Şimşek, derinliğin olmadığı borsayı dikkate almadığını, faiz ve dövize baktığını dile getirdi. Şimşek, "Dünyadaki sıkıntılara, Türkiye'de ortaya çıkartılan bu suni gündemlere rağmen eğer faizler yüzde 138'lerde değil de, hâlâ yüzde 20'lerde dolaşıyorsa bu Türkiye'de kırılganlığın daha az olduğunu gösterir. En gelişmiş ülkelerde bankalar batıyor, sermaye eriyor." dedi.

ASLOLAN ÜLKE MENFAATLERİ
Şimşek, MÜSİAD'da "İstikrar Programı Sonrasında Türkiye'nin Yeni Ekonomik Programı" konulu bir sunum yaptı. Şimşek, IMF'den net bazda borç para kullanmadıklarını, sürekli borç ödeyicisi noktasında olduklarını kaydederek, "Geldiğimiz noktada, bizim ilerlememizin bir göstergesi olarak IMF kaynaklarına ihtiyacımız olmadığını defalarca söyledim. Yalnız şunu söyleyeyim; eğer IMF ile bir ihtiyati stand-by yapmamız, ülkemizin menfaatine ise, ülkenin risk primini bir miktar aşağı çekecekse onu da yapmaktan kaçınmayız. Çünkü bizim için aslolan ülkemizin menfaatleridir" diye konuştu. Şimşek, Türkiye'nin borcunu aşağı çektiği için eskisi gibi faiz dışı fazlaya ihtiyacı olmadığını kaydederek, ilk yarıda bütçede 2 milyar YTL'ye yakın fazla verildiğini, faiz dışı fazlanın geçen yıla göre yüksek olduğunu söyledi. Lira cinsinden borcun azaldığını belirten Şimşek, "Şehir efsanelerinden bir tanesi borçların arttığı şeklinde" dedi.