kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dört saatte saç!

Rahime Baş Uçar - PARA Dergisi
Yeni Haber
İkinci Dünya Savaşı sonrasında Amerika'da keşfedilen ve 1980'lerde popülerleşen saç nakli, Türkiye'de de hızla yayılıyor. Bu sektörün yıllık hacminin 15 milyon doları bulduğu tahmin ediliyor...

İş başvuruları sırasında, birbirine benzer iki aday olduğunda, önceliğin saçlı olana verildiğini biliyor muydunuz?

Bakmayın siz karizmatik olmak için saçlarını kazıtanlara! Kellik popüler olsaydı saç nakli sektörü bu kadar gelişir miydi dersiniz?.. Rakamlar gerçekten de çarpıcı. ABD'de yılda 100 bin kişiye saç nakli yapıldığı biliniyor. Bir işlemin ortalama 8 bin dolardan gerçekleştiğinden yola çıkılarak, ABD'de saç nakli endüstrisinin büyüklüğü 800 milyon dolar olarak hesaplanıyor. Avrupa'da ise yılda 30 bin kişiye saç nakli yapılıyor. Peki ya Türkiye?.. Bu konuda kesin rakamlar yok. Ancak kayıtlı verilere göre halen yılda 2 bin 500 kişinin Türkiye'de saç nakli yaptırdığı tahmin ediliyor. Birçok sektörde olduğu gibi bu iş için de net rakamlar elbette yok. Türkiye'de 10'u İstanbul'da olmak üzere sadece 20 klinikte saç nakli yapıldığı belirtiliyor. 70'e yakın doktorun direkt bu işle ilgilendiği, merdiven altı çalışanlarla birlikte saç nakli işinde 500 kişinin istihdam edildiği tahmin ediliyor. Saç nakli (saç ekimi) ilk kez 1950'li yılların başında Amerika'da denenmiş. Japon cerrah Dr. Okuda, savaş sırasında saçını kaybeden askerlere saç nakletmiş. Ama ardından bu yöntem neredeyse 30 yıl adeta unutulmuş. 1980'li yıllarda, askerlere nakledilen saçların hala dökülmediği görülünce, bu yöntem kozmetik cerrahisinin tekrar ilgisini çekmiş. Saç naklinin anavatanı olan ABD'de bu iş büyük endüstri haline gelmiş. Bu alanda faaliyet gösteren şirketler arasında halka açılan yani hisseleri borsaya kote olanlar bile var. ABD'de saç naklinin en büyük şirketi, Dr. Dosley'nin kurduğu Dosley Medical Group olarak biliniyor...

LİDER TRANSMED

Türkiye'de yılda 2 bin 500 civarında saç nakli yapıldığını belirtmiştik. Bu işlemlerin yaklaşık bin 500'ünü ise tek başına Transmed şirketi gerçekleştiriyor. 1984 yılında saç nakline başlayan Transmed Kliniği'nin kurucusu ve Tıbbi Direktörü Dr. Melike Külahçı Paeffgen. Yatırım uzmanı olan Alman eşi Reiner Paeffgen'le birlikte bu alana yatırım yapan Dr. Melike Külahçı Paeffgen, halen İstanbul Levent'teki 600 metrekarelik kliniğinde faaliyetlerini sürdürüyor. Paeffgen, geldikleri noktayı şöyle anlatıyor: "Plastik cerrah ve iki asistan olmak üzere 5 kişilik bir ekiple başladık bu işe. Şimdi Transmed 44 kişilik bir ekiple yoluna devam ediyor. Levent'teki ilk saç naklinin üzerinden 14 yıl geçti. Gördük ki Türkiye bu konuya çok aç. 1994'te Türkiye'de sadece 200 civarında saç nakli yapılıyordu. Şimdi biz yılda 1500 işlem yapıyoruz."

EN AZ 4 SAAT SÜRÜYOR

Transmed, işler büyüyünce Almanya'da da bir klinik açmış. Dr. Melike Külahçı Paeffgen, Dubai ve Abudabi'de de şubeleri olduğunu söylüyor. Saç ekimi ve saç nakli aslında aynı anlama geliyor. Saç nakli iki şekilde yapılıyor. Şerit (strip) yönteminde topluca kök çıkarılıyor. Bunun fiyatı 2 bin ile 3 bin 500 euro arasında değişiyor. İzole kök ya da FUE yöntemi olarak da bilinen tek tek çekme yönteminde ise fiyatlar 3 bin euro'dan başlayıp 10 bin euro'ya kadar çıkıyor. Tek tek kökleri çıkarıp nakletmek; hem hasta hem de hekim için daha zahmetli bir yöntem olduğu için fiyat artıyor. Peki saç naklinin başarısı neyle ölçülüyor? Külahçı Paeffgen, şöyle yanıtlıyor: "Ekilmiş tüm köklerin yeni yerlerinde yetişmesi bizim için başarıdır. Eğer saç naklinin yapıldığı belli oluyorsa, hiçbir işe yaramaz. Operasyon tamamen sıfır doğallıkta yapılmalı. Ayrıca, hastanın hayatını zorlaştırıcı, kanama vesaire gibi hiçbir komplikasyon yaratılmamalı." Saç nakli, öyle öğle arası yapılabilen estetik bir müdahale değil. Şerit yöntemi bile yapılmış olsa, en az bir nakil 4 saat sürüyor. FUE yönteminde ise yine en kısa 4 saate ihtiyaç var. Külahçı Paeffgen, "Bugüne kadar yaptığımız en uzun saç nakli 4 gün sürdü. Her gün 7'şer saat çalışarak bu işi başardık. Santimetrekareye konulan saç miktarı belli" diyor.

Önce profesyoneller, sonra patronlar...

Transmed'in müşterileri arasında, politikacı, bankacı, serbest meslek mensubu, öğretmen, bürokratlar var.Dr. Melike Külahçı Paeffgen, Transmed'in müşteri profilini şöyle anlatıyor: "20 ila 50 arasındaki her yaş grubundan hastalarımız var. Saçı yeni dökülmeye başlayanlar, başarıyı ve parayı bulmuş erkekler daha çok geliyor. Önce profesyoneller, onları takip ederek patronlar geliyor." Transmed'in müşterilerinin yüzde 90'ı erkek. Çünkü kadınlar doğal östrojen hormonuyla saçını koruyabiliyor. Erkek ise saç kökleri andröjen hormonuna (erkeklik hormonu) duyarlı olduğu için saçını daha çabuk kaybedebiliyor.

"Hemşirelere saç nakli yaptırmayın!"

Geçen şubat ayında çıkan yeni kanuna göre, saç nakli yapılacak yerin cerrahi merkez statüsünde olması gerekiyor. Bu yüzden daha önce saç nakli yapan birçok merkez kapandı. Birçoğu ise hastanelerden oda kiralayarak bu sorunu aşmaya çalışıyor... Saç ekimi, plastik cerrahlar ve özel hastaneler tarafından ilgi görmüyor. Çünkü uzun saatler süren bir operasyon olduğu için rantabıl bulunmuyor. Dr. Melike Külahçı Paeffgen, hemşirelerin bile saç nakli yaptığını belirterek uyarıyor: "Özel hastaneler, saç nakli yapan cerrahi merkezlerden çok yüksek oda ve ameliyathane kirası istiyor. Doktora ve birlikte çalışacağı personele para kalmıyor. Bu yüzden de bu iş hemşirelere yaptırılıyor. Bu konuda en büyük usulsüzlüğü de hastaneler yapıyor. Öyle ki, benim yanımda sadece 3 ay çalışan bir hemşireye ameliyat yaptıran bir hastane biliyorum."