kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Memeden gelen akıntıya dikkat!

Yeni Haber
Özellikle adet öncesi dönemde berrak ve az miktarda meme başı akıntısı normal sayılır. Ancak koyu kıvamlı, renkli ve kanlı akıntılar aksi ispat edilene kadar kanser gibi ele alınmalı.

Meme hastalıkları nedeniyle hekime başvuran hastaların başlıca şikayetleri şunlardır:

* Meme ağrısı
* Memede şişlik
* Meme başı akıntısı
* Memede büyüme
* Meme başı ve meme derisinde çekilme
* Memede ele kitle gelmesi

Mastodini dediğimiz meme ağrısı herhangi bir hastalığa bağlı değildir. Tamamen fizyolojik olan bu ağrı adet siklusun ikinci yarısında başlar ve adet görmeyle kaybolur.

Hassasiyet ve gerginlik olarak tanımlanan bu ağrı daha çok memenin üst dış kadranında görülür. Özellikle iri memeli hanımlar bu ağrıyı koltuk altlarına ve omuzlarına kadar hissederler. Bu tip ağrı tamamen fizyolojiktir ve endokrin sisteminin dengede olduğunun kesin bir belirtisidir. Bu durumlarda herhangi bir hormon tedavisi kesinlikle uygulanmaz. Basit bir ağrı kesici yeterlidir.

BİYOPSİ YAPILMALI

Memenin enfeksiyonları daha çok süt verme döneminde görülür. Meme ucundaki çatlaklardan giren mikroplar memede kızarıklık ve ağrı ile enfeksiyona yol açarlar, iyi tedavi edilmezse apseleşirler.

Doktorların uzun süren bir meme enfeksiyonunu kanserden ayırt etmesi çok önemlidir. Bu tür lezyonlardan mutlaka biyopsi alınmalıdır. Kız çocuklarda genellikle 9-10 yaşlarında meme tomurcukları gelişir. Bazen 6 yaş civarında bir memede bu tomurcuk gelişir. Bunu tümör zannederek aileler telaşlanır. Bu erken gelişmeye başlamış bir memeden başka bir şey değildir. Yanlışlıkla biyopsi yapılması çocuğun ilerdeki bir memesinin olmamasına yol açar.

ÖNEMSİZ AKINTILAR!

Yaşamı boyunca birçok kadın meme başı akıntıları ile karşılaşabilir. Akıntı kendiliğinden gelebildiği gibi, sıkmakla da meme ucunda görülür, Bu akıntı tek veya her iki memede olabilir. Çoğunlukla bu akıntılar önemsizdir.

Özellikle adet öncesi dönemde berrak ve az miktarda meme başı akıntısı normal kabul edilir. Meme başı akıntısı devamlı ve bol miktarda ise incelenmesi gereklidir. Meme başından gelen koyu kıvamlı ve renkli akıntılar mutlaka araştırılmalıdır. Koyu sarı, yeşil akıntılar iltihaba bağlı olabilir. Meme başından gelen kanlı akıntı aksi ispat edilene kadar kanser gibi ele alınmalıdır.

SAKLAMBAÇ