kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Tarihi Balat Çarşısı'nın yanısıra restorasyonu yapılan binalar arasında Balat'ta bir süre yaşayan Eflak Boğdan Prensi Dimitri Kantemir'in evi de yer alıyor.

Balat'ta tekrar tarih kokusu

Ercan SARIKAYA SABAH
Balat'ta 121 ev ve tarihi Balat Çarşısı'nın restorasyonu tamamlandı. AB'nin 7 milyon Euro ile desteklediği proje 5 yılda bitirildi..
Avrupa Birliği ve Fatih Belediyesi'nin ortaklaşa yürüttüğü "Fener Balat Semtleri Rehabilitasyon Programı" tamamlandı. 5 yıl süren projeyle 121 ev ve tarihi Balat Çarşısı'nın restorasyonu yapıldı, çok amaçlı Sosyal Merkez açıldı. AB'nin 7 milyon Euro kaynak sağladığı projenin tamamlanması nedeniyle dün Balat'da tören düzenlendi. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, AB Türkiye Delagasyonu Başkanı Büyükelçi Mare Pierini, Romanya'nın İstanbul Başkonsolosu Radu Saftade de katıldı. Balat'ta bir süre yaşayan dönemin Eflak Boğdan Prensi ve müzisyeni Dimitri Kantemir'in restore edilerek müze haline getirilen evi ile restorasyonu tamamlanan tarihi Balat Çarşısı'nı gezen Günay, sosyal merkez binasının da açılışını yaptı. Günay, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan İstanbul için yapılanların insanlığa hizmet olacağını ifade etti. Büyükelçi Marc Pierini de programın, öncelikle tarihi semtlerde kentsel yenilenmenin, oradaki yaşamı muhafaza ederek semti bir müze haline getirmeden yapılabileceğini ortaya koyduğunu dile getirdi. Pierini, Türkiye'deki projeler için AB'nin katılım fonları toplamının 3 milyar YTL'ye ulaştığını vurgularken, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Biz burada UNESCO tarafından örnek gösterilen bir projeyi hayata geçirdik" dedi.
Haberin fotoğrafları