kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Hilmi Özkök'ün tanıklığı için Genelkurmay'dan izin alınmasına gerek yok"

Yeni Haber
Askeri Yargıtay eski üyesi, Kıdemli Hakim Albay Ali Fahir Kayacan, Ergenekon soruşturması çerçevesinde gözaltına alınan emekli generallerin Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde değil, sivil mahkemelerde yargılanacağını söyledi.

Kayacan, Emekli Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün, Genelkurmay Başkanlığı dönemiyle ilgili bir tanıklık yapmasının istenmesi halinde Genelkurmay'a başvurulmasının da gerekmediğini belirtti. Özkök, soruşturmayı isteyen savcının talebi halinde İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tanıklık yapabilecek.

Kayacan, Ergenekon soruşturması çerçevesinde gözaltına alınan emekli orgeneraller Şener Eruygur, Hurşit Tolon, emekli tümgeneral Veli Küçük ve diğer emekli askerlerin "darbe' hazırladıkları iddiasıyla gözaltına alınmalarının ardından, yapılacak soruşturmanın Genelkurmay Askeri Mahkemesi'ne havale edilmesi gerektiği görüşüne de katılmadığını belirtti.

Kayacan, şunları söyledi: "Basına yansıyan bilgilere göre durum 2 yönlü olarak değerlendirilebilir. Birincisi; Eski bir kuvvet komutanına ait günlükler olduğu iddia edilen ancak kendisi tarafından kesinlikle kabul edilmeyen bilgisayar kayıtlarından hareketle darbe yapılmasının düşünülüp, ancak daha sonra bundan kendi iradesi ile vazgeçildiği şeklinde ortaya çıkabilir. İkincisi ise; görevde iken daha önce darbe yapmayı düşünüp daha sonra kendi iradesi ile vazgeçilmesinden sonra emeklilik dönemleri ile ilgili iddia edilen faaliyetleri şeklinde ortaya çıkabilir. Asker kişilerin emeklilik tarihlerinin 5237 Sayılı TCK nun yürürlüğe girdiği 01.06.2005 tarihinden önce veya sonra olmasına göre söz konusu olabilecek yasa maddeleri ne olursa olsun, iddia edilen eylem için icrai hareketlere geçilmediği ve hatta teşebbüs dahi edilmeden kendi ihtiyarı (iradesi) ile gönüllü vazgeçmenin söz konusu olduğu dikkate alındığında, 765 Sayılı TCK nun 61/2 ve 5237 Sayılı TCK nun 36 ncı maddelerinin amir hükümleri uyarınca, gönüllü vazgeçme anına kadarki hareketlerin başka bir suç teşkil etmemesi halinde cezasızlık durumu söz konusu olabilecektir."

ASKERİ CEZA KANUNU'NDA "DARBE YAPMAYA KALKIŞMA' SUÇU YOK!

Kayacan, soruşturma çerçevesinde tutuklanan generallerin ve emekli askerlerin, sivil mahkemede yargılanmaları gerektiğini vurgulayarak, Askeri Ceza Kanunu'nda "Anayasal düzeni yıkmaya kalkışma' suçunun düzenlenmediğini ve bu nedenle sanıkların 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 309. ve 316. maddelerinden yargılanacaklarının açıklandığını belirtti.Kayacan, şöyle devam etti:

"TCK nun 309 ila 316'ncı maddelerinde yazılı suçlardan birisinden veya bir kaçından kamu davası açılması durumunda; sayılan maddeler Askeri Ceza Kanunu'nun 54 ncü maddesinde yer almadığından, askeri suç niteliğinde olmamasının yanı sıra, eylem görev dönemini kapsasa dahi, asker kişilerin halen emekli olmaları ve iddia edilen suçunda askeri bir suç olmaması nedeniyle, 353 Sayılı kanunun yukarıda zikredilen 17'nci ve 12'nci maddeleri hükümleri uyarınca yargılama görevi askeri değil adliye mahkemelerine ait olmaktadır"

(ANKA)