kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Temmuz 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Konsoloslukta çatışma

AJANSLAR
Yeni Haber
Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) İstanbul Başkonsolosluğu önünde polis ekiplerine silahlı saldırı düzenlendi.

ABD İstanbul Başkonsolosluğu vize giriş kapısındaki polis noktasına yapılan saldırıda, biri koruma görevlisi, 2'si trafik polisi 3 emniyet mensubunun şehit olduğu, 3 saldırganın da ölü ele geçirildiği bildirildi.

ABD Başkonsolosluğu'nun önünde şehit olan polis memurlarının isimleri belli oldu. Olayla şehit olan koruma görevlisi polisin Nedim Çalık olduğu belirtilirken iki trafik polisinin isimleri ise Mehmet Saçaklıoğlu ve Erdal Öztaş olduğu ifade edildi.

YARALI POLİSLERİN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

ABD Başkonsolosluğu'nun önünde yaralanan polis memurlarının isimleri belli oldu. Olayda dirseğinden yaralanan trafik memurunun Osman Bağlı olduğu belirtilirken, diğer trafik memurunun ise Ferit Özcan olduğu bildirildi. İki trafik memurunun sağlık durumlarının iyi olduğu kaydedildi.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ: EN AZ BİR SALDIRGAN ATEŞ AÇTI

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Sözcüsü Kathy Schallow, İstanbul'daki Amerikan Başkonsolosluğunun yakınında en az bir saldırgan tarafından ateş açıldığını söyledi.

Schallow, saldırının, Başkonsolosuluğun ana girişindeki Türk polis noktasına saat 11.00 civarında düzenlendiğini kaydetti.

Bu aşamada başkonsolosluk personelinden yaralanan olup olmadığına dair ellerinde bilgi olmadığını ifade eden Schallow, "Ölü ve yaralılarla ilgili haberleri gördük, ama bu aşamada bunların hiçbirini doğrulayamam" dedi.



SALDIRI SAAT 11.05'TE GERÇEKLEŞTİ


ABD Başkonsolosluğu'nun önünde bulunan polis noktasına yapılan saldırının 11.05'te gerçekleştiği bildirildi.

Görgü tanıklarına göre beyaz Doblo bir araçtan inen üç saldırgan ellerinde bulunan tabancalarla polis kulübesine saldırdı. Polisler ile saldırganlar arasında silahlı çatışma 8-10 dakika sürdü. Olayda saldırganların öldürüldüğü bildirildi.

EL KAİDE İLE DHKP-C TERÖR ÖRGÜTÜNÜN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ İHTİMALİ ÜZERİNDE DURULUYOR

ABD Başkonsoloslu önünde silahlı saldırıda El Kaide ile DHKP-C terör örgütünün gerçekleştirdiği ihtimali üzerinde duruluyor. Saldırıyı 4 kişinin gerçekleştirdiği, 3 teröristin öldürüldüğü ve 1 teröristin ise olay yerine geldikleri Ford Focus marka araç ile kaçtığı tespit edildi. Öte yandan, 3 polis memurunun yaralanarak hastaneye kaldırıldığı ve 2 polis memurunun şehit olduğu belirtildi.

Olay yerine giden çok sayıdaki Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin kapsamlı araştırma yaptıkları ve kaçan aracı yakalamak için geniş çaplı operasyon başlattığı öğrenildi. Polisin ilk izlenimlerine göre saldırıyı ağırlıklı olarak El Kaide terör örgütünden şüphelendiği bildirildi. Saldırıyı gerçekleştiren ve çatışmada öldürülen teröristlerden bir tanesinin sakallı olduğu tespit edildi. Polis ayrıca, çökme aşamasına gelen DHKP-C terör örgütünün de bu eylemi ses getirmek amacıyla yapmış olabileceği ihtimalini de değerlendiriyor.

Öte yandan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Turan Çolakkadı da 2 savcı ile birlikte olay yerine giderek inceleme yapacak. Çolakkadı, terörist saldırı olmasının kesinleşmesi üzerine soruşturma başlatacak.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDE GÜVENLİK ÖNLEMİ ARTIRILDI

ABD'nin İstanbul İstinye'deki Başkonsolosluğu'nun önünde polis kulübesine gerçekleştirilen saldırının ardından, Ankara'da bulunan Büyükelçilik binasının çevresinde de güvenlik önlemleri en yüksek seviyeye çıkartıldı.

SALDIRGANLARIN ELLERİNDE EL BOMBASI İLE UZUN NAMLULU SİLAH VARMIŞ

ABD İstanbul Başkonsolosluğu önündeki polis noktasına silahlı saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin ellerinde el bombası ve uzun namlulu silah bulunduğu öğrenildi.

Melih Doğan isimli görgü tanığı, saldırıyı gerçekleştiren teröristelerin gri Ford Focus marka otomobille konsolosluk önüne geldiğini ve ellerinde el bombası ile uzun namlulu silah bulunduğunu söyledi. Doğan, saldırganlardan birinin olay yerinden kaçtığını ifade etti.

Öte yandan, saldırıda 3 polis memurunun şehit olduğu, saldırıyı gerçekleştiren teröristlerden 3'ünün öldürüldüğü belirtildi.

Bu arada, olay yerinde inceleme yapan İstanbul Valisi Muammer Güler, şehit olan polislerden birinin trafik polisi, 2'sinin ise koruma polisi olduğunu söyledi.

VİZE ALMAK İÇİN KONSOLOSLUKTA BULUNAN VATANDAŞLARDAN YARALANAN YOK

ABD Başkonsolosluğu'nun önünde vize almak isteyen vatandaşların sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi. Olayda vize almak isteyen vatandaşların içerde olması nedeniyle bir yaralanmanın söz konusu olmadığı bildirilrdi. Polis olay yerinde geniş güvenlik önlemi aldı.