kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

500 bin öğrenci sınava girmiyor

PERVİN KAPLAN
Ortaöğretim Kurumları Seçme (OKS) sınavının yerine geçen Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS), 500 bin öğrenci katılmayınca alarma geçen Milli Eğitim Bakanlığı, gelecek yıl 10 YTL'lik başvuru ücretini kaldıracak..
Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) son buldu ama bu yıldan itibaren yılda üç kez olmak üzere girmesi zorunlu olmayan Seviye Belirleme Sınavları (SBS) başlıyor. Böylece SBS, Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) ve Davranış Puanı (DP) olmak üzere üç ana unsura dayanan Ortaöğretim Geçiş Sistemi'ni (OGES) bu yıldan itibaren uygulanmaya sokuluyor. Ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeler artık OGES'e göre yapılacak.

500 BİN ÖĞRENCİ
Bu yıl ilk kez 21 Haziran'da 6'ncı sınıflar, 22 Haziran'da ise 7'nci sınıflar için yapılacak olan SBS'ye, özellikle Güneydoğu ve Doğu'daki kırsal kesimden yaklaşık 500 bin öğrenci girmiyor. Bu öğrencilerin bir kısmı aileleri ilgilenmediği, bir kısım aileleri 10 YTL olan başvuru ücretini ödemediği, bir kısmı ise aileleri sınavlar için çocuğunu ilçeye ya da il merkezine götürmek istemediği için sınava girmiyor. Bu tür çocukların sistem dışı kalması üzerine Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), önümüzdeki yıl sınavların ücretsiz olması için şimdiden bütçede pay ayırdı. Sınavlara bu yıl yalnızca 6 ve 7'nci sınıflar olmak üzere toplam 1 milyon 982 bin 347 öğrenci girecek. 1 milyon 254 bin 218 öğrencinin öğrenim gördüğü 6'ncı sınıflarda, sınava başvuran öğrenci sayısı 991 bin 537, 1 milyon 215 bin 743 öğrencinin öğrenim gördüğü 7'nci sınıfların başvuru ise 990 bin 774. Önümüzdeki öğretim yılında ortaöğretim ikinci kademenin tümünü yani 6, 7 ve 8'inci sınıfları kapsayacak.

SORULAR NASIL OLACAK?
Bu sınavların sınıf geçmeye etkisi olmayacak. Yalnızca ortaöğretim kurumlarına yerleştirmede kullanılacak. Sorular yalnızca o yıl içerisinde öğrenilen konulardan oluşacak. Geçmiş yıldan soru çıkmayacak.

5 DERSİ KAPSIYOR:
Seviye Belirleme Sınavları'nda (SBS) sorulacak sorular, Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler ve Yabancı Dil olmak üzere beş dersi kapsıyor. Sosyal Bilgiler'de sorular sosyal bilgiler, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden çıkacak. Testlerin ağırlık katsayıları, Türkçe ve matematik testlerinde 4, Fen ve Teknoloji (Fen Bilimleri) ve Sosyal Bilgiler testlerinde 3, Yabancı Dil testinde ise 1 olacak.

SORU ÇIKMAYACAK:
Müzik, beden eğitimi, resim iş ve seçmeli dersler ile rehberlik ve sosyal etkinliklerden soru sorulmayacak. Öğrenciler beş dersten 6'ncı sınıfta 80 soru yanıtlarken, 7'nci sınıfta 90, 8'inci sınıfta 100 soru yanıtlayacak. 6'ncı sınıfların sınav süresi 90 dakika, 7'nci sınıfların ise 100 dakika olacak.