kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Rifat Hisarcıklıoğlu

Sendikaların Derviş boykotu TÜSİAD'a gündem değiştirtti

Seçkin ÜREY - EKONOMİ
Türk-İş ve Hak-İş, TÜSİAD'ın toplantısına 'Kemal Derviş var' diye katılmaktan vazgeçti. Uslu "Anayasanın tartışılacağı yerde Derviş'in olması yeni bir siyasi oluşum fikrini uyandırdı" dedi. 'Anayasa konvansiyonu' gündemden çıkarıldı..
TÜSİAD'ın sendikaları da davet ettiği bugünkü Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında anayasa konvansiyonunun açıklanacağı bilgisi ve Kemal Derviş'in katılacak olması dün hareketli saatler yaşanmasına neden oldu. Hak-İş ve Türk-İş başkanları sabah toplantıya katılmayacaklarını açıklarken TÜSİAD, TOBB'la birlikte 3 ay önce başlattığı ve bugün açıklayacağı bu girişimi YİK gündeminden düşürdü. TÜSİAD YİK toplantısının gündemini değiştiren olay TÜ- SİAD'ın TOBB ile 3 aydır yaptıkları "Anayasa Konvansiyonu oluşturulsun'' önerisinin bugün yapılacak YİK'te açıklanacağının öğrenilmesiyle başladı. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ve Hakİş Başkanı Salim Uslu, sabah saatlerinde ayrı ayrı açıklama yaparak toplantıya katılmayacağını duyurdu. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da Çanakkale ve Biga'da vergi ödül törenlerinde olacağı için toplantıya katılamayacağı öğrenildi.

KEMAL DERVİŞ SORUSU?
Her iki sendika başkanının da gerekçesi aynıydı. Geçen yıl 83 örgütün katılımıyla kurulan ve aralarında TÜSİAD'ın da olduğu Anayasa Platformu çalışmalarında neden bu konunun gündeme getirilmedi? Hak-İş Başkanı Salim Uslu, SABAH'a yaptığı değerlendirmede Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş'in de toplantıya katılmasının yeni bir siyasi oluşum için zemin araması olup olmadığını merak ettiğini söyledi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ sendikaların YİK toplantısına katılmayacağını dün Başbakan Erdoğan'ın ev sahipliğinde İstanbul'da yapılan Yatırım Danışma Konseyi toplantısında öğrendi. Akşam saatlerinde biten Konsey'den sonra toplantının yapıldığı Bosphorus Four Seasons Otel'de bir odaya kapanan iki başkan, önce sendika başkanlarını aradı. Karşılıklı istişareden sonra 'konvansiyon'un yanlış anlaşılabileceği sonucuna varan iki başkan olaya siyasi anlam yüklenebileceği gerekçesiyle 'Anayasa Konvansiyonu' ile ilgili davetini geri çekti. Edinilen bilgiye göre Anayasa tartışması YİK toplantısında TÜSİAD üyeleri arasında tartışılacak.